Thaimaa varautuu ottamaan vastaan Myanmarin väkivaltaisuuksia pakenevia – lähes kaksi miljoonaa ihmistä sotilasjohtajien komennon alla

Myanmarissa poliisit ja sotilaat jatkoivat sunnuntaina mielenosoittajien ampumista – protesteissa on kuollut  jo yli 50 ihmistä 1:13
Myanmarissa poliisit ja sotilaat jatkoivat sunnuntaina mielenosoittajien ampumista – protesteissa on kuollut jo yli 50 ihmistä

Osa Yangonista on muuttunut kuin taistelukentäksi sotilaiden ja poliisien sekä mielenosoittajien yhteenottojen vuoksi.

Thaimaan viranomaiset ovat ilmoittaneet valmistautuvansa ottamaan vastaan Myanmarin väkivaltaisuuksia pakenevia ihmisiä.

Asukkaat ovat paenneet joukoittain Myanmarin suurimmasta kaupungista Yangonista sen jälkeen kun osaan kaupungista julistettiin aiemmin tällä viikolla sotatilalaki.

Käytännössä lähes kaksi miljoonaa ihmistä on nyt sotilasjohtajien komennon alla. Sotatilalain nojalla ihmisiä voidaan tuomita sotilastuomioistuimissa jopa teloitettaviksi.

Nyt alueista on tullut kuin taistelukenttiä: mielenosoittajat ovat heitelleet polttopulloja ja ampuneet ritsoilla sotilaita ja poliiseja, jotka ovat vastanneet ampuen.

Lisäksi lähes autioilla kaduilla on noussut savu, kun sotilaat ovat polttaneet autonrenkaista rakennettuja barrikadeja ja aitoja, joita mielensoittajat ovat rakentaneet.

Asukkaat ovat kertoneet uutistoimisto AFP:lle, että sotilaat ja poliisit ovat aseella uhaten määränneet heidät purkamaan kulkuesteitä.

Sekasorto alkoi helmikuussa

Paikallismedia on näyttänyt kuvaa ruuhkautuneesta päätiestä, joka vie Yangonista pohjoiseen. Median mukaan ihmiset pyrkivät lähtemään maaseudulle. Monet ovat kertoneet tilanteen olevan niin kireä, etteivät tunne oloaan turvalliseksi.

Sekasorto Myanmarissa alkoi helmikuun alussa, kun sotilaat syrjäyttivät maan johtajan Aung San Suu Kyin. Tilannetta seuraavan järjestön mukaan noin 230 ihmistä on kuollut ja 2 000 otettu kiinni syrjäyttämistä seuranneissa mielenosoituksissa.

Rajanaapuri Thaimaassa viranomaiset ovat kertoneet valmistelevansa suojia mahdollisesti rajan yli tuleville ihmisille. Takin provinssissa voidaan alueen johdon mukaan ottaa vastaan 30 000–50 000 ihmistä.

Noin 90 000 Myanmarista lähtenyttä pakolaista majailee jo nyt rajan tuntumassa. He ovat paenneet vuosikymmeniä kestänyttä sisällissotaa sotilasjoukkojen ja aseistautuneiden etnisten ryhmien välillä.

Sotilasjuntta on toistuvasti oikeuttanut vallankaappauksensa syyttämällä viime marraskuun vaaleja laajasta vilpistä.

Lue myös:

    Uusimmat