Järjestö: Myanmarissa tapettu lähes 90 mielenosoittajaa armeijan vuosipäivänä

Myanmarissa armeijan vuosipäivästä tuli verisin helmikuun vallankaappauksen jälkeen – jopa 90 mielenosoittajaa kuollut, joukossa lapsia 1:08
Tältä kaaoksen vallassa olevan Myanmarin pääkaupungin Naypyitawin kaduilla näyttää.

Myanmarin turvallisuusjoukot ovat surmanneet lähes 90 ihmistä armeijan muistopäivän mielenosoituksissa, kertoo väkivaltaisuuksia tarkkaileva järjestö. Kyseessä on maan verisin päivä sotilasvallankaappauksen jälkeen.

Myanmarissa EU:n ja Britannian suurlähetystöt ovat tuominneet siviilien surmaamiset Myanmarin armeijan vuosipäivänä.

– Aseettomien siviilien, joukossa lapsia, tappamista ei voi puolustaa mitenkään, Yangonin EU-lähetystö sivalsi sosiaalisessa mediassa.

Myös Britannia arvosteli Myanmarin turvallisuusjoukkojen toimintaa ja sanoi niiden häpäisseen itsensä ampumalla aseettomia siviileitä.

Jopa yli 90 kuollut

AFP:n varmistamien tietojen mukaan turvallisuusjoukot ovat surmanneet uusimmissa protesteissa parikymmentä mielenosoittajaa. Paikallisessa mediassa on tietoja huomattavasti suuremmastakin uhrimäärästä, jopa yli 90 kuolleesta. Mielenosoituksia on jälleen puhjennut eri puolilla maata.

Väkivaltaisuuksia tarkkailevan Assistance association for Political Prisoners (AAPP) -järjestön laskujen mukaan ainakin 89 henkeä on kuollut turvallisuusviranomaisten avattua tulen mielenosoittajia kohti.

Myanmarin armeija on tänään viettänyt vuotuista juhlapäiväänsä ja järjestänyt näyttävän paraatin pääkaupungissa Naypyidawissa. Maata hallitsevaa sotilasjunttaa johtava kenraali Min Aung Hlaing puolusti juhlinnan yhteydessä jälleen armeijan helmikuista vallankaappausta ja lupasi juntan luopuvan vallasta uusien vaalien jälkeen. Vaalien ajankohtaa ei kuitenkaan ole kerrottu.

Samalla kenraali uhkasi junttaa vastustavia mielenosoittajia puhumalla väkivaltaisesta toiminnasta, joka voi olla haitaksi maan rauhalle ja turvallisuudelle ja jota ei niin ollen voi hyväksyä.

Protesteissa kuollut satoja

Myanmar on ollut vallankaappauksesta asti myllerryksessä, kun kansalaiset ovat osoittaneet mieltä sotilasvaltaa vastaan. Turvallisuuskoneisto on käyttänyt kovia otteita mielenosoittajia vastaan, ja protestien väkivaltaisessa tukahduttamisessa on kuollut satoja ihmistä. BBC:n mukaan mielenosoituksissa on helmikuun alusta lähtien surmattu yli 400 henkeä.

Juntta on yrittänyt saada kansainvälisen yhteisön tunnustusta vallalleen, mutta huonolla menestyksellä. Vallanpitäjien mukaan armeijan lauantain juhlallisuuksiin osallistui kahdeksan ulkomaista delegaatioita, niiden joukossa Kiina ja Venäjä.

Lue myös:

    Uusimmat