Mainos

Testi paljasti: Joka neljäs nuori sai kaupasta alkoholia ilman papereita

Vantaalla testattiin, miten kaupat tarkistavat nuorten henkilöllisyyspapereita nuorten ostaessa alkoholia ja tupakkaa. Testissä kokeiltiin myös rahapelien pelaamista alaikäisenä. Parannettavaa löytyi.

Alkoholin koeostoista 23 prosenttia toteutui niin, ettei myyjä kysynyt henkilöllisyystodistusta ja 9 prosenttia koeostoista onnistui puutteellisilla papereilla (koeostaja näytti kuvatonta Kela-korttia ja joko opiskelijakorttia tai työkorttia). Testin kaupoissa toteutti Vantaan ehkäisevän päihdetyön yksikkö.  Se teki ostokokeita loka-marraskuun vaihteessa. 

 Ostokokeiden tarkoituksena oli selvittää, tarkistetaanko kaupoissa nuoren henkilön ikä lainsäädännön ja voimassa olevien suositusten mukaisesti. Ostokokeita tehtiin yhteensä 55, joista 22 kohdistui alkoholiin, 20 tupakkaan ja 13 rahapeleihin.

Myyjien pitäisi hyväksyä virallisena henkilöllisyystodistuksena vain poliisin myöntämä passi, ajokortti tai kuvallinen henkilökortti.

Tupakan koeostoista 45 prosenttia toteutui ilman, että myyjä olisi tarkistanut ostajan ikää ja 20 prosenttia tehtiin puutteellisilla papereilla.

Rahapeleissä 92 prosenttia peliyrityksistä rahapeliautomaateilla toteutui, eli käytännössä 13 yrityksestä vain yhteen eli 8 prosenttiin puututtiin.

Erityissosiaaliohjaaja Kati Tervo Vantaan kaupungilta sanoo, että rahapelien osalta tilanne on huolestuttava.

– Muilla paikkakunnilla tehdyissä rahapelien ostokokeissa tilanne on ollut samansuuntainen, Tervo sanoo.

Esimerkiksi Kuopiossa tänä vuonna tehdyistä rahapeliostoista toteutui 84 prosenttia ja Tampereella vuonna 2014 tehdyissä ostokokeissa 97 prosenttia.

Vantaan ehkäisevän päihdetyön yksikön yhtenä tavoitteena tulee vuonna 2016 olemaan yhteistyön tiivistäminen kauppojen kanssa ja sen jälkeen ostokokeiden uusiminen ensi syksynä. 

 

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.