Rahapelien valvonnassa ongelmia: Pahimmillaan vain joka kuudennen nuoren ikä tarkistetaan – Veikkaus siirtyy pakolliseen tunnistautumiseen

6:11
Peliautomaattien avaamisen koronakevään jälkeen on pelätty kärjistävän peliongelmia.

Poliisihallituksen selvityksen mukaan kaupoissa ja kioskeissa vain joka kuudetta nuorelta vaikuttavaa henkilöä pyydetään todistamaan ikänsä raha-automaattipelejä pelatessaan.

Tilanne on hieman parempi Veikkauksen omissa toimipisteissä, joissa joka neljäs nuori on joutunut todistamaan ikänsä.

Poliisihallituksen arpajaishallinnon ryhmäpäällikkö Jarkko Mikkola pitää tilannetta huolestuttavana.

– Rahapelaaminen aiheuttaa laajalle joukolle suomalaisia taloudellisia, sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja. Rahapelien 18 vuoden ikäraja ei ole suositus vaan ehdoton ja hyvin perusteltu, hän kertoo poliisin tiedotteessa.

– Alaikäisten suojaaminen rahapelaamiselta on hyvin tärkeää, sillä tiedämme riskien ongelmapelaamiseen olevan sitä suuremmat mitä nuorempana rahapelaaminen aloitetaan.

Pakollinen tunnistautuminen käyttöön

Poliisin mukaan Veikkaus ottaa käyttöön korjaavia toimenpiteitä.

Keskeisenä keinona on suojaikärajan nostaminen 23 vuodesta 30 vuoteen kaikissa toimipisteissä.

– Järeimpinä toimenpiteinä tulevat olemaan suojaikärajan nosto 30 vuoteen vuoden 2020 kuluessa ja alkuvuonna 2021 toteutuva kaikkien hajasijoitettujen automaattien pakollinen tunnistautuminen, Veikkauksen vastuullisuusjohtaja Jarmo Kumpulainen kommentoi.

Myös Päivittäistavarakauppa ry kertoo olevansa tyytyväinen esitettyihin muutoksiin.

– Pelaajan pakolliseen tunnistautumiseen siirtyminen tuo merkittävän parannuksen rahaautomaattipelien ikärajavalvontaan myymälöissä, toimitusjohtaja Kari Luoto toteaa.

– Se on hyvä käytännön työkalu kaupan henkilökunnalle, kuten on myös siirtyminen tupakka ja alkoholituotteiden tavoin raha-automaattipeleissäkin 30 vuoden suojaikärajaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja