Teslan insinööri paljasti oikeudessa: Kuuluisalla videolla jätettiin äärimmäisen olennainen asia kertomatta

Tesla julkaisi vuonna 2016 videon, jolla se esitteli Autopilot 2.0 -järjestelmänsä toimintaa ja autonomista ajamista. Työntekijä on kuitenkin todistanut oikeudessa, ettei video ollut niin aito kuin yhtiö antoi ymmärtää.

Teslan palveluksessa aiemmin työskennellyt insinööri on todistanut oikeudessa, että video, jolla yhtiö promosi sen autonomisen ajamisen tasoa, oli lavastettu. Toisin kuin videolla annettiin ymmärtää, oli auto opetettu ajamaan kyseistä reittiä.

Teslan toimitusjohtaja Elon Musk jakoi Twitter-tilillään lokakuussa 2016 videon, jonka hän sanoi todistavan, että yhtiön autot kykenevät ajamaan täysin autonomisesti ja jopa etsimään itselleen parkkipaikan täysin ilman ihmisen apua.

Videon alussa kerrotaan, että kuljettaja istuu Model X:n ratin takana vain lakiteknisistä syistä.

– Hän ei tee mitään. Auto ajaa itse itseään, videolla todettiin.

Insinööri todisti

Teslan Autopilot-järjestelmän kehityksestä vastaavan johtajan Ashok Elluswamyn kerrotaan todistaneen oikeudessa jo vuonna 2018, että auto ei oikeasti ajanut itseään aivan siten kuin video antoi ymmärtää. Elluswamy oli oikeudessa kuultavana traagiseen Autopilot-onnettomuuteen liittyen.

Elluswamyn mukaan Autopilot-tiimi sai Muskilta tehtäväkseen tehdä videomuotoisen demonstraation järjestelmän kyvyistä. Sen ei ollut tarkoituskaan näyttää tarkasti sitä, mihin asiakkaille tarjolla ollut järjestelmä kykeni.

– Tarkoituksena oli näyttää, mikä oli mahdollista, hän totesi uutistoimisto Reutersin näkemässä lausunnossa.

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä.

3D-skannaus helpotti auton työtä

Reutersin paljastus ei ole ensimmäinen kerta, kun Teslan työntekijöiden on väitetty tienneen videon epäaitoudesta. The New York Times teki vastaavanlaisen paljastuksen jo reilu vuosi sitten.

Tuolloin se kertoi Teslan entisten työntekijöiden paljastaneen, että videolla näkyvä ei ollut niin aito kuin annettiin ymmärtää. Se haastatteli artikkeliinsa peräti 19:ää entistä työntekijää.

He kertoivat lehdelle, että Tesla oli mallintanut auton ajaman reitin etukäteen 3D-skannausteknologialla, joten autolla oli käytössään myös digitaalinen kartta, mikä sai suorituksen näyttämään vakuuttavammalta kuin se todellisuudessa oli. Auto oli myös törmännyt itsestään puomiin yhtiön parkkipaikalla, ja kuvauksia oli lykättävä auton korjaamisen ajaksi.

Lähteet: Automotive News Europe, Reuters

Lue myös:

    Uusimmat