Tesla kuolisi, jos Elon Musk ei olisi sen toimitusjohtaja, sanoo Elon Musk

Elon Musk riehaantui keikuttamaan lantiota lavalla Shanghaissa 0:57
Teslan toimitusjohtaja Elon Musk innostui tanssahtelemaan uuden tehtaan avajaisissa Shanghaissa.

Maailman toiseksi rikkain mies voi joutua maksamaan miljardiluokan korvaukset osakkeenomistajille, mikäli hänet todetaan syylliseksi.

Teslan toimitusjohtaja Elon Musk on tällä viikolla joutunut vastaamaan vuoden 2016 SolarCity-kauppaa koskeviin syytöksiin.

Viisi vuotta sitten kalifornialaisyhtiö osti 100 prosenttia SolarCity-aurinkoenergiayhtiön osakkeista 2,6 miljardilla dollarilla. SolarCityn perustajat ovat Muskin serkkuja, ja hän itse toimi sekä Teslan että SolarCityn hallituksen puheenjohtajana ollen myös kummankin suurin osakkeenomistaja. Kumpikin yhtiö oli tuolloin taloudellisissa vaikeuksissa.

Muskin mukaan 85 prosenttia Teslan osakkeenomistajista tuki SolarCity-kauppaa. Hän kiistää painostaneensa ketään oston taakse. Teslaa vastaan nostetussa syytteessä kuitenkin väitetään, että taloudellisista syistä tehdyn rehellisen yritysoston sijaan kyseessä oli SolarCityn pelastaminen.

– Koska kyseessä oli osake osakkeesta -kauppa, ja omistin kummastakin yhtiöstä lähes täsmälleen samanlaisen siivun, en hyötynyt kaupasta taloudellisesti, Musk puolustautui.

Muskin mukaan hänellä on hyvin minimaalisesti vaikutusta muiden hallituksen jäsenten päätöksentekoon. Hän jääväsi itsensä äänestyksestä, jossa päätettiin yrityskaupoista. Hän kuitenkin kertoo suhteensa hallitukseen olevan hyvä.

– He tekevät paljon töitä ja ovat päteviä. Heiltä saa hyviä neuvoja ja he työskentelevät väsymättömästi osakkeenomistajien edun mukaisesti, Musk kehui.

Musk ei haluaisi olla Teslan toimitusjohtaja

Teslan on väitetty maksaneen SolarCitystä ylihintaa, mutta Musk totesi oikeudessa, että hän ei ollut mukana hintaneuvotteluissa, vaan niistä vastasi Teslan nykyinen hallituksen puheenjohtaja Robyn Denholm.

Lisäksi Musk sanoi oikeudessa, ettei edes pidä toimitusjohtajan jakkaralla istumisesta.

– Ennemminkin vihaan sitä. Käyttäisin aikani paljon mieluummin muotoilun ja rakentamisen parissa, sillä pidän niistä paljon enemmän, hän sanoi.

Hän kuitenkin näkee roolinsa välttämättömänä, koska muussa tapauksessa "Tesla suoraan sanottuna kuolisi".

Musk puolusti SolarCity-kauppaa vetoamalla siihen, ettei hänen tavoitteenaan ole koskaan ollut pelkän autoyhtiön luominen.

– Maailma on täynnä autovalmistajia. Sähköautoyhtiö on osa kestävää tulevaisuutta, kuten on myös aurinkovoima ja energian varastointi.

Muskin mukaan SolarCityn ostaminen oli tärkeää, jotta Tesla pääsi käsiksi teknologiaan, joka auttoi sitä luomaan energian varastointiin tarkoitetun Powerwall-tuotteensa.

Musk voi joutua pahimmassa tapauksessa korvaamaan osakkeenomistajille jopa koko SolarCity-kauppaa vastaavan summan. Vararikkoon joutumista hänen ei kuitenkaan tarvitse pelätä, sillä Musk on maailman toiseksi rikkain ihminen 165 miljardin dollarin omaisuudellaan.

Lue myös:

    Uusimmat