SAK:lta uhkaus: Ensi torstaina koko Suomessa laaja lakko, jos hallitus ei tule vastaan

SAK:lta uhkaus: Ensi torstaina koko Suomessa laaja lakko, jos hallitus ei tule vastaan 34:55
SAK:lta uhkaus: Ensi torstaina koko Suomessa laaja lakko, jos hallitus ei tule vastaan

SAK:n jäsenliitot toteuttavat ensi torstaina 14. joulukuuta laajat koko maata koskevat työtaistelutoimet, jos hallitus ei tule vastaan työntekijäjärjestöjen vaatimuksissa.

SAK:n liitot toteuttavat torstaina 14. joulukuuta laajat yhtäaikaiset työtaistelutoimet, jos hallitus ei avaa tietä "aitoihin neuvotteluihin".

SAK ei tiedotteessaan täsmennä, mistä työtaistelutoimista ole kyse, mutta esimerkiksi Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokon mukaan kyse on vuorokauden mittaisesta työnseisauksesta eli lakosta.

Mukana toimissa ovat SAK:n jäsenliitot Teollisuusliitto, AKT, Palvelualojen ammattiliitto PAM, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Rakennusliitto sekä Suomen Elintarviketyöläisten liitto SEL. 

Lakkojen tarkemmasta kohidstumisesta ilmoitetaan tulevina päivinä, joten vielä on vaikea arvioida, minkä verran lakot toteutuessaan häiritsevät suomalaisten arkea.

Pelkästään Teollisuusliiton osalta toimenpiteiden piirissä on noin 455 toimipaikkaa, joissa työskentelee noin 40 000 työntekijää. Useat muut järjestöt ilmoittavat lähipäivinä mahdollisten lakkojensa laajuudesta.

Deadline keskiviikkona 13. joulukuuta

SAK vaatii Petteri Orpon (kok.) hallituksen avaavan tien "aitoihin neuvotteluihin", joissa työmarkkinaosapuolet voivat keskustella muustakin kuin rakenteilla olevasta uudesta palkkamallista.

Lisäksi SAK vaatii hallituksen keskeyttävän työttömyysturvan heikennysten valmistelun.

Jos hallitus ei näin toimi viimeistään keskiviikkoiltapäivään 13. joulukuuta mennessä, SAK:n liitot toteuttavat lakkonsa.

Työntekijöiden keskusjärjestö SAK ja sen jäsenliitot ovat vastustaneet tiukasti Orpon hallituksen monia työmarkkinauudistuksia.

Lue myös:

    Uusimmat