Tesla-fanienkin kärsivällisyydellä on rajansa: Joka neljäs Model 3:n varannut haluaa rahansa takaisin

14:45

Käsirahansa takaisin vaatineiden varaajien määrä on kasvanut voimakkaasti viime kuukausina.

Pääkuvan video

Ensimmäiset Tesla Model 3 -sähköautot luovutettiin asiakkaille

Peräti 23 prosenttia Tesla Model 3:n varanneista ostajista on peruuttanut tilauksensa ja saanut maksamansa tuhannen dollarin käsirahan takaisin, osoittaa luottokorttiostoksia tutkivan Second Measuren selvitys.

Saman selvityksen mukaan varauksensa peruuttaneiden ostajien määrä on lähtenyt vuoden alussa voimakkaaseen kasvuun. Erityisen paljon niitä tuli huhtikuussa. Toukokuu ei vielä näy Second Measuren tilastoissa.

Käsirahan maksaneiden asiakkaiden määrä on silti pysynyt alkuvuonna tasaisena.

Lähes puoli miljoonaa varausta sisässä

Kun Tesla avasi Model 3:n tilauskirjat kaksi vuotta sitten, se sanoi, että niihin kertyi hetkessä yli 400 000 tilausta. Sittemmin yhtiö on ilmoitti varausten määrä nousseen 450 000:een.

Model 3 on auto, jota Tesla on tituleerannut koko kansan sähköautoksi. Sen karvalakkiversion hinta asettunee Suomessa 40 000 euron tuntumaan. 

Teslaa ovat vaivanneet pahat tuotanto-ongelmat, joiden seurauksena autoja ei ole valmistunut läheskään kysyntää vastaavaa tahtia. Varausten peruutuksissa voi olla kyse juuri siitä, että ihmiset ovat kyllästyneet odottamaan autojaan.

Asiaan vaikuttanevat myös edullisemman Model 3 -mallin tuotannon viivästykset. Siinä on pienempi akku ja lyhyempi ajomatka kuin nyt pääasiassa työn alla olevassa kalliimmassa Model 3:ssa.

Huhtikuussa Teslan toimitusjohtaja Elon Musk ilmoitti, että kyseisen mallin toimitukset voivat viivästyä kuudesta yhdeksän kuukautta.

Teslan vuosikokouksessa tiistaina puhunut Musk kertoi, että Model 3:n 5 000 auton viikkotavoite saavutetaan ”melko todennäköisesti” kesäkuun loppuun mennessä. Huhtikuussa autoja valmistettiin keskimäärin hieman vajaat 2 300 kappaletta viikossa.

Second Measuren mukaan Teslalla on yhä 450 000 käsirahan maksanutta varaajaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja