Tervetuloa Putinin datsalle

Lähiviikkojen aikana maailman huomio keskittyy pieneen Mustanmeren rannalla ja Kaukasuksen rinteellä sijaitsevaan kaupunkiin nimeltä Sotshi. Kaupunkiin, joka rakennettiin troppisten hyönteisten ja tuholaisten riivaamalle suolle ja joka yhä vieläkin on kuuluisa maanvyörymistään ja subtrooppisesta ilmastostaan.

Alue on aikojen alusta on kuulunut mm. kasaareille, abhaaseille, tserkesseille kuin georgialaisille. Nyt se kuuluu Vladimir Putinille – anteeksi venäläisille.

Mutta miten tästä Stalininkin suosimasta terveys-ja kylpyläkaupungista ja Espoon ystävyyskaupungista tuli yllättäen talviurheilukeskus ja 22. talviolympialaisten isäntäkaupunki? Kaupungista, missä ei ole lunta ja missä palmut huojuvat ja meri kimmeltää.

Siitä tuli talvikaupunki, koska Vladimir Putin niin halusi. Hän halusi kaupungin, jossa aamupäivällä voi lasketella ja iltapäivällä pulahtaa Mustanmeren aaltoihin. Rahaa tähän unelmaan on nyt pumpattu eri arvioiden mukaan jopa 50 miljardia euroa. Lähes saman verran kuin koko Suomen budjetti on tälle vuodelle.

Putin ei ole ainoa johtaja, joka  mieltyi Sotshiin.

Stalin ihastui kaupunkiin jo 1920-luvulla ja rakennutti sinne datsan. Se oli kuitenkin lähempänä alkuperäistä datsaa, eli vaatimattomampi kakkosasunto.

Putin alkoi toteuttaa haavettaan pian valtaan tultuaan.

Rakentaminen alkoi yhdestä datsasta, joka sekään ei ollut mikään vaatimaton kakkosasunto, vaan 16 miljoonan dollarin huvila. Sittemmin se on kasvanut 20 palatsin rykelmäksi. Linnoitukseksi, jonne johtaa kolme moottoritietä sekä hissi suoraan rannalle. Alueella on oma satama, suurjännitelinja, amfiteatteri ja salit täynnä arvotaidetta. Kirjassaan "kasvoton mies" Masha Gessen kirjoitti, että vuonna 2009 tämän palatsialueen arvo oli noin miljardi dollaria.

Mutta se on vain pieni osa Putinin kymmenien ellei satojen miljardien henkilökohtaisesta omaisuudesta.

Putinin väitetään viettävän Sotshissa jo enemmän aikaa kuin Kremlissä. Hän on kerännyt ympärilleen myös muita maan superrikkaita ja pitää heidän kanssaan mielellään kokouksia siellä Moskovan sijaan.

Paikallinen elinkeinoelämä ja media ovat vieläkin vahvemmin Putinin käsissä kuin mitä ne ovat Moskovassa.

Kun aluella tapahtui vuosi sitten 6,4 magnitudin maanjäristys, ei paikallinen media uskaltanut kirjoittaa siitä, koska se olisi aiheuttanut harmeja olympialaisten imagolle.

Olympialaisten rakentaminen nollasta on merkinnyt kymmenien tuhansien asukkaiden häätämistä kodeistaan ja monia ympäristötuhoja. Pakkolunastusten tekemiseen säädettiin erityinen “olympialaki”, jonka toimeenpanosta ei voi valittaa.

Putinille Sotshin kisat ovat myös henkilökohtaisen vallan symboli, joita hiihtomitalit vain ennestään pönkittävät.

Sotshi haki jo vuoden 2002 talvikisoja, mutta putosi heti karsintakierroksella. Syitä siihen olivat mm, ettei kukaan pitänyt järkevänä rakentaa alueelle, jossa ei sada lunta, kun pakkasta ja lunta on yllin kyllin muualla Venäjällä. Valmiina tai edes rakenteilla ei ollut lisäksi ainuttakaan suorituspaikkaa.

Mutta nyt nähdään Venäjän ensimmäiset talviolympialaiset, historian kalleimmat . Ne jäävät historiaan ehkä suuruudenhulluimpana projektina ja korruption kukkasena.

 

Lue myös:

    Uusimmat