Teron suosittu Facebook-sivu paljastaa, kuinka karuja Suomen vaalimainokset voivat olla – yksi kevään mieleenpainuneimmista kuvista kuuluu entiselle pääministerille

Pöllöraati: Millainen loppukiri nähdään vaalitaistossa? 15:59
Pöllöraati: Millainen loppukiri vaalitaistossa nähdään?

Tero Leponiemi ylläpitää Facebookissa Suomen karuimmat vaalikuvat -sivua. Sivustolle päätyy sekä hölmöä että hauskaa materiaalia vaalien ehdokkaista.

Yli 17 000 tykkääjän sivu on herättänyt huvitusta jo useiden vaalien alla.

Aiemmin graafisen suunnittelun alalla toiminut Leponiemi teki ennen myös vaalimainontaa useille puolueille ja eri ehdokkaille. Vuonna 2012 hän päätti alkaa jakaa hauskimpia ja hulluimpia näkemiään vaalimainoksia Facebookissa.

– Sinne päätyy sekä oikeasti hölmöjä että oikeasti hauskoja juttuja. Vaalikuva voi olla huono graafisesti, jotenkin tyhmä tai ihan vain hauska. Kuva voi olla monella tapaa karu, Leponiemi pohtii.

Matti Vanhasen mainos jäänyt keväältä mieleen

Tämän kevään kampanjoinnissa on Leponiemen mukaan näkynyt poikkeuksellisen paljon itse tehtyjä kuvia.

– Aiemmissa vaaleissa on tullut enemmän kömmähdyksiä kuvissa, jotka on tehty jotenkin puolueiden ohjauksessa. Itse tekemisen meininki on revähtänyt näissä vaaleissa käsistä, Leponiemi arvioi.

Yhtenä syynä tähän Leponiemi pitää pienpuolueiden profiilinnostoa.

Yksi kevään karuimmista kuvista onkin Leponiemen mukaan Suomen Kansa Ensin -pienpuolueen Kristiina Brandtin mainoksesta. Eilen sivulla jaetussa mainoksessa lukee "Matut ulos" ja "Homotus kaappiin". Ensin mainitun sloganin u-kirjain on merkattu pääkallolla niin, että tekstin voi lukea myös kehotuksena "Matot ulos".

Toinen keväältä mieleenpainunut, mutta täysin eri tavalla "karu" vaalikuva on kuva Matti Vanhasen (kesk.) bussimainoksesta, jossa lukee "Äänestä vanhasta tottumuksesta".

– Sekin alkaa olla aika karu, vaikka kyseessä on entinen huippupoliitikkomme, Leponiemi naurahtaa.

Kevään vaaleissa uutena trendinä Leponiemi on alkanut myös saada pyyntöjä kuvien julkaisemisesta suoraan ehdokkailta itseltään.

– Näissä vaaleissa muutamat ehdokkaat ovat lähettäneet omia karuja vaalikuviansa, että saisivat mainosta itsellensä. En ole suostunut, Leponiemi paljastaa.

Lue myös:

    Uusimmat