Terapeutit varoittavat uskottomia: Tämä on pahinta, mitä kumppanille voi sanoa pettämisen paljastuttua

1:53

Terapeuttien mukaan on yksi selitys, johon pettäjän ei kannata turvautua selitellessään uskottomuuttaan kumppanilleen.

Yllä olevalla videolla pohditaan sitä, miksi petetään, vaikka parisuhteessa olisikin kaikki hyvin.

Amerikkalainen terapeutti Michele Weiner-Davis työskentelee pääasiassa avioeron partaalla olevien parien kanssa. Weiner-Davis kertoo Huffington Postille kuulevansa usein asiakkaiden toteavan kumppanilleen: "Se oli vain seksiä. Siinä ei ollut kyse sinusta. Se ei merkinnyt mitään."

Terapeutin mukaan tuollaisia lausahduksia käyttävä, uskottomuuteen sortunut kumppani ajattelee sillä pelastavansa kasvonsa ja helpottavansa tilannetta.

"On tuskaista ajatella, ettei ollut edes kumppanin mielessä..."

Weiner-Davisin mukaan asia on kuitenkin päinvastoin, ja tilanne voi jopa pahentua.

– Se, että sanoo, ettei suhteessa ollut kyse omasta kumppanista, on kivuliasta, koska on tuskaista ajatella, ettei ollut edes kumppanin mielessä, kun hän teki sen päätöksen, uskottomuudesta Healing from Infidelity: The Divorce Busting Guide to Rebuilding Your Marriage After an Affair -kirjan kirjoittanut Weiner-Davis toteaa. 

Pettäjillä on kuitenkin hyvä syy turvautua kyseisiin lauseisiin.

– Uskottomat kumppanit sanovat tuollaisia asioita, koska se on totta. Voi olla vaikea uskoa, mutta kun useimmat pettävät, he eivät oikeastaan ajattele kumppaneitaan sillä hetkellä.

Terapeutin mukaan pettäjät ajattelevatkin yksinkertaisesti esimerkiksi alapäällään, hormoneillaan, tai tyhjyyden tunteellaan.

"Tuhosin maailmasi turhan takia"

Myös Kaliforniassa työskentelevä, uskottomuuteen erikoistunut terapeutti, Caroline Madden, tietää, miksi kyseiset lausahdukset aiheuttavat tuskaa. 

– Se, että sanoo "se ei tarkoittanut mitään" kuulostaa samalta kuin "tuhosin maailmasi turhan takia", Madden sanoo.

Madden on kirjoittanut pettämisestä kirjan Blindsided By His Betrayal: Surviving the Shock of Your Husband's Infidelity

– Yleensä pettänyt kumppani yrittää osoittaa, ettei koskaan ollut aikeissa jättää kumppaniaan ja lapsia suhteensa vuoksi. Mutta se on vähättelevää. Se kuulostaa samalta kuin sanoisi "hei, petin sinua, mutta asiat voisivat olla huonomminkin".

"Kumppanin ei tarvitse todistella"

Myös kolmas uskottomuudesta kirjan kirjoittanut terapeutti Janis Abrahms Spring tunnistaa tilanteen. Hänen mukaansa uskottoman tulisi ymmärtää, ettei hän voi sanoa mitään, mikä vähentäisi petetyn kipua.

– Pitää myöntää ymmärtävänsä, että omat, itsekkäät teot aiheuttivat kumppanille uskomatonta kipua. Tällä tavoin kumppanin ei tarvitse todistella – olemalla vihainen ja huutamalla –, että hänellä on oikeus olla vihainen.

Madden puolestaan kehottaa olemaan rehellinen uskottomuuteen johtaneista syistä vähättelemättä lainkaan. Jos halusit tuntea taas eläväsi, kerro se. Jos salasuhteesi oli iso juttu, kerro sekin.

– Jos et voi uskoa, että olisit voinut tuhota himon vuoksi kaiken sen, minkä eteen olet tehnyt töitä, ja tiedät, että tämä on suurin katumuksen aiheesi koko elämässäsi, kerro kumppanillesi tuo kaikki.

***

1:18

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja