Mainos

Teollisuuden uudet tilaukset lokakuussa yhä jäljessä vuoden takaisesta

Suomen teollisuuden tuotanto pysyi lokakuussa loivassa kasvussa, mutta uudet tilaukset laahasivat yhä jäljessä vuoden takaisesta. 

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli lokakuussa 3,5 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Koko alkuvuonna eli tammi-lokakuussa tuotanto on kasvanut 1,6 prosenttia. 

Teollisuuden uusien tilauksien arvo sen sijaan jäi lokakuussa kolme prosenttia pienemmäksi kuin vuotta aiemmin. Tammi-lokakuussa tilaukset ovat laskeneet 9,2 prosenttia vuoden takaisesta. 

Lokakuussa uusia tilauksia saatiin vuoden takaista enemmän tekstiili- ja kemianteollisuudessa. Metalliteollisuuden tilaukset laskivat vuoden takaisesta kuusi prosenttia. Paperi- ja kartonkiteollisuudessakin jäätiin hitusen jälkeen viime vuoden lokakuusta. 

Tilastokeskus muistuttaa, että uusien tilausten määrä saattaa vaihdella voimakkaasti kuukausittain. 

Teollisuuden tuotanto kasvoi lokakuussa lähes kaikilla päätoimialoilla, eniten kaivostoiminnassa ja louhinnassa. Se väheni vain sähköntuotannossa, jossa laskua kirjattiin 4,3 prosenttia. 

Autojen viennistä vetoapua 

Tilastojen takkuamisesta huolimatta Suomen viennin on arvioitu olevan piristymässä, ja siksi esimerkiksi OP ja Nordea ovat äskettäin nostaneet hieman arviotaan Suomen lähivuosien talouskasvusta. OP arvioi marraskuussa kasvun nopeutuvan ensi vuonna 1,4 prosenttiin. Nordea korotti torstaina arvionsa Suomen ensi vuoden talouskasvusta yhteen prosenttiin. 

Nordea varoitti kuitenkin, että Suomella on yhä vaikeuksia päästä muun maailmaan imuun ja nyt nähtävissä oleva viennin piristyminen saattaa jäädä väliaikaiseksi. 

Vetoapua on tulossa etenkin Uudenkaupungin autotehtaalta, joka on virittänyt tuotantolinjojaan uuden automallin valmistukseen. Nordean arvion mukaan henkilöautojen vienti kaksinkertaistuu ensi vuonna ja nousee uudelleen vuoden 2015 tasolle. Pelkästään se kasvattaisi tavaraviennin arvoa parilla prosenttiyksiköllä.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.