Teollisuuden uudet tilaukset vähenivät lokakuussa – lasku on jatkunut jo 9 kuukautta

Teollisuuden saamien tilausten arvo jäi jälleen lokakuussa viime vuotta pienemmäksi. Tilastokeskuksen mukaan tilaukset ovat nyt vähentyneet yhtäjaksoisesti yhdeksän kuukautta.

Tilastokeskus kertoo, että uusien tilausten arvo oli lokakuussa vajaat 16 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin. Tammi-lokakuun aikana tilaukset vähenivät runsaat 11 prosenttia vuoden takaisesta.

– Heikon kehityksen taustalla on Saksan kaltaisten keskeisten vientimaiden talousvaikeudet, Euroopan keskuspankin kiristämä rahapolitiikka ja sotaan liittyvä geopoliittinen epävakaus, Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom arvioi tiedotteessa.

Tilastokeskuksen mukaan yritykset saivat lokakuussa uusia tilauksia vuoden takaista vähemmän kaikilla tarkastelluilla teollisuuden päätoimialoilla.

Paperin sekä paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksessa uusien tilausten arvo oli vajaat 17 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin. Kemianteollisuudessa tilaukset vähenivät 16 prosenttia ja metalliteollisuudessa 15 prosenttia vuoden takaisesta.

"Yritykset tyhjentävät vanhoja tilauskantojaan"

Tilastokeskus kertoo myös, että teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi lokakuussa 1,2 prosenttia verrattuna viime vuoden lokakuuhun. Kausitasoitettu teollisuustuotanto (TOL BCD) kasvoi lokakuussa 0,7 prosenttia edellisestä kuukaudesta.

– Teollisuuden yritykset tyhjentävät nyt vanhoja tilauskantojaan. Pitkään laskeneet teollisuuden tilaukset tulevat näkymään nykyistä voimakkaammin myös tuotannon laskuna, kun aiemmin kertyneitä tilauksia saadaan täytettyä, Ohlsbom jatkaa.

Tuotanto kasvoi lokakuussa eniten kaivostoiminnan ja louhinnan toimialalla sekä edelliseen kuukauteen että vuoden takaiseen verrattuna. Edellisestä kuukaudesta kasvua kertyi Tilastokeskuksen mukaan 20 prosenttia ja vuoden takaiseen verrattuna vajaat 16 prosenttia.

Viime vuoden lokakuuhun verrattuna tuotanto väheni vain kahdella päätoimialalla. Sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa laskua oli runsaat 11 prosenttia ja metsäteollisuudessa tasan 11 prosenttia.

Työttömyys runnoo nyt näitä aloja, joissa sukupuoli korostuu 2:48
Työttömyys runnoo nyt näitä aloja, joissa sukupuoli korostuu.

Lue myös:

    Uusimmat