Tellervo Koivisto avautuu rakkaudestaan Maunoon ja leskeydestään Ylellä: "Varsinainen suruaika on jo takanapäin"

Tellervo Koivisto laski ruusun miehensä matkaan 0:32
Tellervo Koivisto heitti ruusun miehensä haudalle 25.5.2017.

Tellervo ja Mauno Koivisto olivat naimisissa 64 vuotta. Yle Perjantai sai leskeksi toissa vuonna jääneeltä Tellervo Koivistolta harvinaisen haastattelun pariskunnan vahvan suhteen vaikuttimista.

Viimeisinä vuosinaan Mauno Koivisto asui hoitokodissa pitkälle edenneen Alzheimerin taudin tähden. Tellervo on kertonut, että Mauno pyysi häntä lähtemään vierailuiltaan, jotta voisi palata takaisin.

– Siinä helposti tuntee sen rakkauden ja toisaalta menetyksen, ja Alzheimer-potilas vielä erikoisemmin. Mutta kyllä se pätee siihenkin, että kun on matkalla ja tavataan pitkän ajan jälkeen, niin on mukavaa kun tulee kotiin, ei sitä sen paremmin voi selittää.

Kaikki alkoi itsenäisyyspäivänä

Vuonna 1950 Tellervo Koivisto oli 21-vuotias opiskelija. Hän tapasi Mauno Koiviston itsenäisyyspäivänä, ja jo seuraavan vuoden maaliskuussa Mauno kosi. 

Vaikka Tellervolla oli ollut ystävättärensä kanssa tunnuslause ”ei terve nainen miestä kaipaa”, Mauno oli tehnyt vaikutuksen. Häitä vietettiin vuonna 1952.

– Ensi alkuun Mauno Koivistossa ei minun mielestäni ollut mitään ihmeellistä. Se oli hän, joka rakastui heti. Minä kun olin kaikessa hidas, niin tässäkin. Olin kuvannut ystävälleni ensitapaamista, että ”sellainen kirveellä veistetyn näköinen”, Tellervo kertoi Yle Perjantaissa.

Kun Koivistosta tuli presidentti, he saivat paljon huomiota. Tellervo Koivisto ei kuitenkaan kokenut julkisuutta ongelmalliseksi.

Hän kertoo Ylen toimittaja Rosa Kettumäelle, että heillä oli läheisiä ympärillä ja he elivät varsin tavallista elämää.

Tellervo Koivisto kirjoitti päiväkirjaa Suomen Kuvalehteen vuosina 1968-1972. Joissakin teksteissä hän otti rohkeastikin kantaa naisten oikeuksiin.

Suruaika on ohi

Rakkaus Maunoon ei ole kadonnut, vaikka tämän kuolemasta on pian kaksi vuotta.

– Kyllähän se olemassa on, mutta se on lähinnä vaan muisto ja määrätyssä mielessä rakkautta. Mutta ei sillä tavalla että toivoisin, että kun hän nyt tulisi takaisin. Monet asiat palaavat mieleen ja siinä mielessä jonkinmoisella kaipauksella muistelen. Mutta kyllä tässä jo varsinainen suruaika on takanapäin.

Tellervo kertoi myös, miten he riitelivät 50-60-luvulla niin, että Maunon teki mieli rikkoa jotakin. Tellervo oli kysynyt, että mikset riko. Mauno oli pyytänyt rikottavaksi astiaa, joka oli jo valmiiksi lovella.

Kun mies käveli kylpyhuoneeseen ja Tellervo kuuli astian rikkoutuvan, häntä jo nauratti.

Lue myös:

    Uusimmat