Hilkka Ahde on ensimmäistä kertaa 10 vuoteen tilanteessa, jossa hän ei toimi kenenkään omaishoitajana – näin hän on käsitellyt läheisten menettämisestä syntynyttä surua

Työpaikkakiusaamisen muisteleminen oli elämäkertaprosessissa Hilkka Ahteelle äärettömän raskasta: ”Paha olo nousi niin voimakkaasti pintaan” 2:24
Työpaikkakiusaamisen muisteleminen oli Hilkka Ahteelle äärettömän raskasta: ”Paha olo nousi niin voimakkaasti pintaan”

Hilkka Ahde vieraili torstaina Viiden jälkeen -erikoishaastattelussa.

Torstaina 20. huhtikuuta julkaistiin Hilkka Ahteen elämäkerta Hilkka Ahde – Sinisilmäinen optimisti (Docendo 2023), jonka on kirjoittanut Liisa Talvitie. Ahde kertoo kirjassaan avoimesti ilon ja surun hetkistä, jotka sävyttivät hänen perheensä elämää hänen ja edesmenneen puolisonsa Matti Ahteen näkyvien yhteiskunnallisten tehtävien vuoksi.

Hilkka Ahde vieraili tuoreen elämäkertansa tiimoilta Viiden jälkeen -ohjelman erikoishaastattelussa torstaina. Haastattelussa keskusteltiin muun muassa Hilkka ja Matti Ahteen rakkaustarinasta, jota kerrataan myös Hilkan elämäkerrassa.

Hilkan ja Matin rakkaustarina sai alkunsa vuonna 1976. Salamarakastunut pari avioitui vain vajaan vuoden kuluttua ensitapaamisestaan Hilkan ollessa vasta 19-vuotias.

Rakkauden roihahtaessa Hilkka jätti opiskelupaikkansa Moskovassa ja muutti Matin luokse Ouluun. Elämä meni kertaheitolla uusiksi miehen vuoksi. Kannattiko se?

– Kannatti. En ole päivääkään katunut. Sain Matin rinnalla kertakaikkisen täyden ja hyvän elämän, hän sanoi Viiden jälkeen -haastattelussa.

Hilkka kertoi luottaneensa aina intuitioon ja johdatukseen. Matin kohdalla intuitio oli niin vahva, että edes oman äidin, jota Hilkka kertoi pitäneensä miltei puolijumalana, sana ei voinut sitä horjuttaa. Hilkan muuttaessa Ouluun välit äidin kanssa katkesivat, mutta korjaantuivat jälkeen päin. 

– Äitini ei ollut Mattia vastaan missään vaiheessa, mutta hän oli sitä mieltä, että olen liian nuori menemään naimisiin ja menemään miehen mukaan valmiiseen kotiin. Että minun pitäisi saada elää omaa elämääni, siitä se lähti, Hilkka kertoi Viiden jälkeen -sohvilla.

"Elämässä pitää mennä eteenpäin"

Matti sairastui haimasyöpään vuonna 2017. Hilkka hoiti miestään kotona tämän elämän viimeisten vuosien ajan. Lopulta Matti menehtyi vakavan sairauden uuvuttamana joulukuun 20. päivä vuonna 2019.

Samalla kun Hilkka hoiti Mattia, toimi hän myös äitinsä omaishoitajana, kuten hän oli tehnyt vuodesta 2013 saakka. Kerttu-äiti menehtyi tammikuussa 2023.

Nyt Hilkka on tilanteessa, jossa hän ei huolehdi kenestäkään. Hän kertoi, ettei ole vielä täysin sisäistänyt asiaa, sillä vaalikampanjointi vei ajatuksia ja huomiota niin vahvasti muualle. Hilkka oli eduskuntavaaliehdokkaana SDP:n listoilla.

– Pikkuhiljaa alkaa ymmärtämään, että nyt onkin vapaus tulla ja mennä. Se on ihan outoa, hän sanoi.

Entä miten Hilkka on pärjännyt menetettyään sekä elämänsä rakkauden että äitinsä?

– Olen sellainen, että hukutan surua ja kaipuuta tekemiseen. Nyt kun äitini kuoli, niin huomasin, että minulla oli jäänyt jotain surematta myös Matin osalta. Mutta elämässä pitää mennä eteenpäin, ei pidä jäädä makaamaan tuleen, hän totesi.

Hilkka kertoo elämäkerrassaan myös toisenlaisesta, tietyllä tapaa uudesta tilanteesta, joka yllätti hänet. Hän kertoo kirjassaan ajatelleensa, ettei voisi Matin jälkeen enää tapailla yhtäkään miestä.

– Mutta sellainenkin ihme tapahtui, että kohtasin ihmisen, jonka kanssa on ihana viettää aikaa. Myös hän oli menettänyt puolisonsa ja tapaamisemme alkoivat pitkillä kävelylenkeillä puhtaasti vertaistuen merkeissä. Vasta kaksi vuotta Matin kuoleman jälkeen aloimme tapailla uudestaan. Suhdettamme ei ole määritelty mitenkään, eikä määrittelylle ole tarvettakaan. Pääasia on, että tapailemme ja meillä on hauskaa ja yhteisiä keskustelunaiheita. Muun muassa politiikka!

Yllä olevalla videolla Hilkka Ahde kertoo elämäkertaprosessin raskaimmasta osuudesta. Alla olevalta videolta näet koko Viiden jälkeen -erikoishaastattelun.

Hilkka Ahde kertoo elämäkerrassaan työpaikkakiusaamisesta ja läheisten kuolemasta 12:18
Viiden jälkeen -erikoishaastattelussa Hilkka Ahde.

Lue myös:

    Uusimmat