Mainos

TeliaSonera-pomoa epäillään lahjusrikoksesta

TeliaSoneran idän liiketoimintojen johtajaa Tero Kivisaarta epäillään lahjusrikoksesta yhtiön 3G-lupakauppojen yhteydessä Uzbekistanissa.

Svenska Dagbladet -lehden mukaan yhtiön langattomien palvelujen johtaja Kivisaari tiesi kaupankäyntiä koskevan sähköpostiliikenteen perusteella Uzbekistanin diktaattoriperheen Karimovin sotkeentumisesta sopimuksentekoon. Kyse on mittavista lahjuksista kaupan vauhdittamiseksi, mutta yhtiön virallisen version mukaan sen edustajat eivät tienneet, että kaupassa käytettiin laittomia välikäsiä.

TeliaSonera osti vuonna 2007 3G-toimiluvan Uzbekistanista. Kaupan arvo oli 2,2 miljardia Ruotsin kruunua. Osa kauppasummasta maksettiin Gibraltarin veroparatiisiin rekisteröityyn yhtiöön Takilantiin, jolla on bulvaanin kautta sidoksia Uzbekistanin diktaattorin Islamin Karimovin tyttäreen Gulnara Karimovaan.

Svenska Dagbladet kertoo, että poliisi on ilmoittanut epäilyistään Kivisaarelle, jolle TeliaSonera on nimennyt asianajajan. Yhtiö ei kommentoi uusia tietoja mitenkään vaan viittaa asiasta muutaman viikon kuluttua valmistuvaan sisäiseen selvitykseen. Lehden mukaan Kivisaarella on maine kovapintaisena liikemiehenä, joka on valmis "epätavallisiin neuvotteluratkaisuihin kaupankäynnin ja sopimusten suhteen idässä".

"Epäterve suomalainen yrityskulttuuri"

Lehden lainaaman nimettömän lähteen mukaan TeliaSoneran suomalainen yrityskulttuuri ei ole ollut aina terveellistä yhtiölle. "Tero Kivisaaren kova asenne sai monet reagoimaan esimerkiksi yrityksen pääomamarkkinatapaamisissa", lähde sanoo.

Ruotsalaismedia on vaatinut Ruotsin hallitusta ottamaan julkisesti kantaa TeliaSoneran lahjusskandaaliin, joka on vakavasti suututtanut monet yhtiön pääomistajat. Erimerkiksi ruotsalaisten eläkkeitä hallinnoiva Ensimmäinen Eläkerahasto pitää nyt esille tulleita uusia tietoja vakavina ja vaatii lisätietoa yritykseltä. TeliaSoneran pääomistajia ovat Ruotsin valtio 37,3 prosentin osuudella ja Suomen valtio 11,7 prosentin osuudella.

Yhtiön toimitusjohtaja Lars Nyberg on ilmoittanut jättävänsä tehtävänsä, jos Uzbekistan-kaupasta tulee julkisuuteen raskauttavia tietoja. Hänen eroaan pidetään vain ajan kysymyksenä. Tero Kivisaarta on pidetty julkisuudessa Nybergin mahdollisena seuraajana. Ruotsin media on aikaisemmin luonnehtinut häntä Nybergin "kruununprinssiksi".

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.