Telia avasi 5G-verkon Helsinki-Vantaan lentoasemalle – kokeilussa myös 5G-verkon kautta ohjattu robottiapuri

Telia on avannut 5G-verkon Helsinki-Vantaan lentoasemalla. 5G-verkko avattiin tiettävästi ensimmäisenä lentoasemana maailmassa Helsinki-Vantaalla.

Lentoasemalla käynnistyi tänään yhdessä sen omistajan Finavian kanssa toteutettava hanke, jossa kokeillaan 5G:n hyödyntämistä lentoaseman toiminnoissa ja uudenlaisen elämysten tuomisessa matkustajille. Hankkeen myötä Finaviasta tulee jo esikaupallisessa vaiheessa ensimmäisenä Telian 5G-verkkoa käyttävä asiakas.

Osana 5G-hanketta lentoasemalle on ilmestynyt myös 5G-robotti, joka on asettunut lentoaseman T2-terminaalin non-Schengen-alueelle. Hankkeessa tutkitaan sitä, miten matkustajat ja henkilökunta suhtautuvat palvelutehtäviä hoitavaan autonomiseen robottiin.

”Robotti voi välittää reaaliaikaista videokuvaa terminaalista ja mahdollistaa etäohjauksen kautta tai autonomisesti vaikkapa terminaalialueiden tarkastuksen, näin voidaan nähdä että kaikki toimii kuten pitääkin. Robotti voi myös opastaa matkustajia terminaalialueella, ja tarkoitus on testata pilotin aikana erilaisia käyttötapauksia”, kertoo Heikki Koski, Finavian Chief Digital Officer.

Robotin ohjaus ja tiedonsiirto toteutetaan lentoasemalla käyttöönotetun 5G-tukiaseman kautta. Nokian teknologiaan perustuva yhteys on toteutettu korkeammalla, 28 gigahertsin taajuusalueella. Kyseessä on ensimmäinen niin sanottuja milllimetriaaltoja hyödyntävä julkinen 5G-käyttöönotto Suomessa.

”5G tulee ensimmäisenä yrityksiin, erityisesti teollisuuden automaation ja prosessien etähallinnan tueksi. 5G:n viiveettömät yhteydet ja massiivinen kapasiteetti tulevat erinomaiseen käyttöön lentoasemalla, jossa liikkuu paljon ihmisiä ja dataa, ja jossa sekä turvallisuus että sujuva palvelu ovat ensiarvoisen tärkeitä”, sanoo Telia Finlandin 5G-ohjelman johtaja Janne Koistinen.

Telia on avannut esikaupallisen 5G-verkon aiemmin Helsingissä syyskuun alussa. Oulussa puolestaan käynnistettiin yhtä maailman ensimmäisistä teollisista 5G-ekosysteemiä palveleva 5G-verkko marraskuun lopussa.

Telian 5G-verkko toimii Viestintäviraston myöntämillä testitaajuuksilla. Varsinainen kaupallinen toiminta 5G-verkossa voidaan aloittaa vuoden 2019 alussa, jolloin valtioneuvoston myöntämät uusien taajuuksien toimiluvat astuvat voimaan.

Muista operaattoreista Elisa on avannut 5G-verkkonsa jo ensin Tampereella ja sittemmin myös Helsingissä. DNA on kertonut avaavansa verkkonsa vuoden vaihteen jälkeen.

5G on vahvasti läsnä myös tämän viikon tiistaina ja keskiviikkona järjestettävässä Slush-tapahtumassa. Nokia osallistuu tapahtumaan omalla osastolaan, ja Elisa puolestaan esittelee 5G-pelaamista yhdessä Hatch-suoratoistopelipalvelun kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja