Mainos

Telegraph: Perun viranomaiset yrittävät ottaa yhteyttä eristäytyneeseen viidakkoheimoon

Perun valtion antropologit yrittävät ensimmäistä kertaa lähestyä Amazonin sademetsässä elävää heimoa vähentääkseen jännitteitä heimon lähikyliin tekemien hyökkäysten jälkeen. Asiasta kertoi The Telegraph.

Antropologit yrittävät päästä puheisiin Mashco-Piro-heimon kanssa ymmärtääkseen, miksi aiemmin eristäytyneenä elänyt heimo on viime vuosina näyttäytynyt lähialueilla. Heimon edustajia on lisääntyvissä määrin nähty alueensa ulkopuolella Manún kansallispuiston ulkopuolella Kaakkois-Perussa.

Maanviljelijät, lähetystyöntekijät ja turistit ovat aiemmin tavanneet heimon jäseniä, usein antaen heille vaatteita ja ruokaa.

– Ainoat jotka eivät ole vielä olleet heimon kanssa yhteydessä ovat valtion edustajat, toteaa varakulttuuriministeri Patricia Balbuena.

Peru kieltää yhteydenotot mashco-piroihin ja muutamaan muuhunkin eristäytyneeseen heimoon, pääasiassa suojatakseen heimoa taudeilta, johon sen jäsenten immuunijärjestelmällä ei ole juuri vastustuskykyä. Viranomaisten mukaan kontaktia on silti vaikea estää, koska kieltoon ei liity rangaistusta.

Järjestö huolissaan kohtaamisen seurauksista

Perulainen alkuperäiskansojen oikeuksia ajava FENAMAD-järjestö varoittaa, että viranomaisten päätös kontaktin ottamisesta voi kansalaisten silmissä oikeuttaa myös epätoivotut kohtaamiset, jotka ovat tuhonneet heimoja menneisyydessä.

– Viranomaisten tulisi rajoittaa veneliikennettä ja estää ihmisiä lähestymästä heimoja, järjestön puheenjohtaja Klaus Quicque vaatii.

Perun valtion eristäytyneiden heimojen ryhmän puheenjohtaja Luis Felipe Torres kertoo, ettei heimon elämäntapaa pyritä väkisin muuttamaan.

– Mutta me emme voi enää teeskellä, etteivät he yritä ottaa meihin jonkinlaista yhteyttä. Myös heillä on siihen oikeus.

Aiemmissa kohtaamisissa kuolleita

Viime vuosina Mashco-Piro-heimon jäseniä on tavattu asutuilla alueilla yli sata kertaa, erityisesti joen rannalla, missä he viittovat ohikulkijoille.

Kaikki yhteydenotot eivät kuitenkaan ole olleet rauhanomaisia.

Toukokuussa ryhmä mashco-piroja hyökkäsi toisen heimon yhteisöön, tappaen nuoren miehen nuolella.

Vuonna 2011 mashco-pirot tappoivat myrkkynuolella miehen ja vahingoittivat metsänvartijaa.

Viranomaiset toivovat voivansa heimon kieltä muistuttavan yine-kielen avulla ottaa yhteyttä heimoon ja välttää yhteenotot jatkossa.

Ryhmä lääkäreitä kuuden tunnin matkan päässä yläjuoksulla on valmiina hoitamaan heimon jäseniä, mikäli he sairastuvat vierailijoiden kantamiin tauteihin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.