Tekoäly kovassa nosteessa: Nvidia kirjautti huiman liikevoiton

Tekoälystä mahdollisuuksia TV-tuotantoihin 2:05
Tekoälystä mahdollisuuksia TV-tuotantoihin

Yhdysvalloissa teknologiayhtiö Nvidia on tehnyt ennätyksellisen liikevoiton tammikuussa päättyneellä tilikaudella.

Liikevoitto kipusi peräti 12,3 miljardiin dollariin, kun yhtiön liikevaihto oli 22,1 miljardia. Liikevoitto samaan aikaan viime vuonna kolmen kuukauden ajalta oli yhtiön mukaan 1,4 miljardia dollaria ja liikevaihto kuusi miljardia.

Nvidian kurssi ampaisi kahdeksan prosentin nousuun Yhdysvalloissa jälkimarkkinoilla tulosilmoituksen jälkeen ollen reilussa 733 dollarissa.

Yhtiö kehittää tekoälyyn liittyviä mikrosiruja ja siihen liittyviä teknologioita sekä mikropiirejä. Nvidia kommentoi, että tekoälymarkkina kehittyy nyt nopeasti yhtiöissä, eri aloilla ja eri maanosissa.

Toimitusjohtaja Jensen Huang sanoi yhtiön tiedotteessa, että tekoälyn käyttö on saavuttanut käännekohtansa.

– Alat, kuten autot, rahoituspalvelut ja terveydenhuolto ovat nyt useiden miljardien dollareiden arvoisia, Huang sanoi viitaten siihen, että alojen tapa tehdä asioita mullistuu koko ajan.

Yhtiö odottaa tällä hetkellä käynnissä olevalta tuloskaudelta jopa 24 miljardin dollarin liikevaihtoa.

Yhtiön talousjohtaja Colette Kress kuitenkin totesi aiemmin, että Yhdysvaltojen asettamat valvontamääräykset esimerkiksi Kiinaa ja Lähi-itää kohtaan mikrosirujen viennissä vaikuttavat yhtiön toimintaan. Yhdysvallat on kertonut, että rajoituksilla pyritään estämään muun muassa Kiinaa kehittämästä tekoälyyn perustuvia teknologioita sotilastiedustelua varten. Kiina puolestaan on ilmoittanut tyytymättömyytensä Yhdysvaltain päätökseen rajoittaa kauppaa.

Tokion pörssi avautui noususuhtanteisesti osin Nvidian julkaisemien lukujen johdosta. Tokion pörssin yleistä kurssikehitystä kuvaava Nikkei-indeksi oli 0,72 prosentin nousussa ja laaja-alaisempi Topix oli puolestaan 0,62 prosentin nousussa.

Nikkei rikkoi pörssipäivän päätyttyä ennätyksensä, kun se ylsi 39  007.79 pisteeseen. Edellinen ennätys oli vuodelta 1988 juuri ennen Japanin kuplatalouden romahdusta.

Lue myös:

    Uusimmat