Mainos

Teknologiateollisuuden näkymät vaisut – "Tätä ei tunnuta ymmärrettävän"

1:55

Suomen viennin kannalta merkittävän teknologiateollisuuden syksyn kasvunäkymät ovat vaisut. Teknologiateollisuus haluaa hallitukselta apua investointien vauhdittamiseen.

Teknologiateollisuuden etujärjestö arvioi tilausten perusteella, että alan yritysten liikevaihto jäänee syksyllä samalle tai hieman alemmalle tasolle kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

– Teknologiateollisuus on edelleen voimakkaan rakennemuutoksen piirissä. Sille tunnusmerkillistä on se, että meillä on koko joukko yrityksiä, jotka ovat löytäneet uusia kasvunlähteitä, joilla menee hyvin. Sitten meillä on iso joukko yrityksiä, jotka kärsivät rakennemuutoksesta, jotka eivät ole löytäneet uusia lähtöjä. Nyt kun me lasketaan näitä yhteen, niin tilanne näyttää tasaiselta viivalta, kertoo Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen.

Hyvin menee esimerkiksi terveysteknologia- ja pelialoilla.

Teknologiateollisuuden mukaan yritykset investoivat nykyisin Suomeen huolestuttavan vähän.

– Tuotantokapasiteetti on pudonnut vientisektorilla noin 20 prosenttia vuoden 2008 jälkeen, ja se kyllä on vakava ongelma Suomelle. Sitä ei Suomessa vieläkään tunnuta oikein ymmärrettävän, mitä se tarkoittaa. Ihmetellään, että miksi vienti ei kasva. Odotellaan, että se kohta nurkan takana kasvaa, mutta näin ei vain tapahdu. Se kertoo siitä, että me ollaan menetetty niin paljon isoa volyymituotantoa, joka aiemmin oli Suomen talouskasvun varsinainen generaattori, sanoo Teknologiateollisuuden pääekonomisti Jukka Palokangas.

Teknologiateollisuus haluaa, että ensi kuun vaihteessa budjettiriihessä hallitus päättäisi ottaa käyttöön niin sanotun investointivarauksen, joka on verohelpotus investoiville yrityksille.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.