Mainos

Teknologia mullistaa maailmaa - muistaako joku vielä elämän ilman internettiä?

Materiaaliskanneri, nelikopteri, itsediagnostiikkalaitteet ja monet muut vekottimet ovat radikaalia teknologiaa, joka voi hyvinkin mullistaa arkeamme kuten jääkaappi tai internet tekivät aikoinaan.

Radikaali teknologia on teknologiaa, joka ensin mullistaa maailmamme ja muuttuu sitten osaksi arkea, kuten internet teki aikoinaan.

Eduskunta pyrkii luomaan lainsäädäntöä, joka edistää uusien keksintöjen käyttöönottoa. Tätä varten tulevaisuusvaliokunta teetti selvityksen nousevista teknologioista, joilla voi olla taloudellista merkitystä tulevaisuudessa. Tänään tilaajalleen luovutettu raportti paitsi listaa kiinnostavimmat innovaatiot maailmalta myös asettaa ne tärkeysjärjestykseen.

– Tällä hetkellä yksi kiinnostavimmista on materiaalitutka, jonka avulla voi helposti tarkistaa ovatko kengät aitoa nahkaa, onko drinkissä sovittu määrä alkoholia, onko lääke alkuperäinen kopio vai väärennös ja niin edelleen, kuvailee raportin kirjoittanut tulevaisuudentutkija Risto Linturi.

3:09

Jo tutuksi tullutta teknologiaa edustavat nelikopterit, joita käytetään paljon ilmakuvauksissa. Niiden kykyä väistää esteitä kehitetään koko ajan ja niistä on tulossa nykyajan moderneja työjuhtia erilaisiin kuljetuksiin.

Vaikka yksi laite mainitaan nimeltä, ei se tarkoita etteikö yhtä mielenkiintoisia teknologioita olisi kymmenittäin lisääkin.

Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan radikaalien teknologioiden jaoston raportissa listataan sata tärkeintä radikaalia teknologiaa, jotka todennäköisimmin muuttavat maailmaamme lähivuosina.

– Vuoden 2013 raportissa mainittiin idea tyhjiöputkessa kulkevasta junasta, joka voisi saavuttaa nopeuden 1200 kilometriä tunnissa. Ensi viikolla siitä on ensimmäinen demo Nevadan autiomaassa, kuvailee Linturi teknologian kehityksen nopeutta.

Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan jäsen Ville Vähämäki (PS) sanoo, että eduskunnan on oltava perillä teknologian kehityksestä.

– Kuinka täällä muuten voitaisiin säätää lakeja ja asetuksia, jotka edistävät uusien teknologioiden käyttöönottoa, sanoo Vähämäki.

1:24

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.