Mainos

Tekikö raskaus sinusta hajamielisen? Et vain kuvittele: ”Äitiysaivot” ovat todellinen käsite

Niin sanotut äitiysaivot unohtelevat enemmän, vaikka vakavia seurauksia ongelmalla harvoin on.

Oletko ollut raskaana? Tuntuiko sinusta siltä, että raskaus vei sinulta kyvyn muistaa asioita? Et ole väärässä, kertoo Science Alert -sivusto.

Deakinin yliopiston tutkimuksen mukaan "äitiysaivot" ovat todellinen ongelma, jota voi mitata. Vaikutukset ovat kuitenkin luultavasti selviä vain itse äidille ja tämän välittömälle lähipiirille.

Niin sanotut äitiysaivot unohtelevat enemmän: ajatus harhailee, ja äiti voi unohtaa, mihin pani jonkin asian, tai mitä aikoi seuraavaksi tehdä. Ilmiön kokeneiden naisten mukaan he saattavat kadottaa keskustelun punaisen langan kesken juttelun, tai he joutuvat tekemään runsaasti muistiinpanoja muistaakseen asiat myöhemmin. Aihetta on aiemminkin yritetty tutkia, mutta heikoin tukoksin.

Deakinin yliopiston analyysissä tutkittiin 20 selvitystä aiheesta. Tutkimuksiin oli osallistunut esimerkiksi yli 1200 naista, joista 709 oli raskaana.

Tutkijoiden mukaan raskaana olevien naisten kognitiiviset kyvyt olivat heikompia kuin niiden naisten, jotka eivät olleet raskaana. Aihe kuitenkin kaipaa vielä lisätutkimuksia.

Tutkija Melissa Haydenin mukaan naisten unohtelevaisuus näkyy lähinnä heille itselleen ja heidän lähipiirilleen.

– Merkittävämmät seuraukset (kuten työsuoritusten huononeminen tai vähentynyt kyky tehdä monimutkaisia tehtäviä) ovat epätodennäköisempiä, Hayden sanoo.

Selvitys julkaistiin Medical Journal of Australia -lehdessä.

***

0:42

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.