Tekevätkö hoitajat vähemmän tärkeää työtä kuin teollisuustyöläiset? Työnantajapomo: "Ei, niin se ei ole missään tapauksessa"

Millainen on sairausajan palkanmaksun tulevaisuus, Teknologiateollisuuden Minna Helle ja SAK:n Jarkko Eloranta? 3:43
Millainen on sairausajan palkanmaksun tulevaisuus, Teknologiateollisuuden Minna Helle ja SAK:n Jarkko Eloranta? Katso video!

Minna Helle edustaa nykyisin työnantajia, mutta oli vielä vuonna 2007 vaatimassa hoitajille lujasti palkankorotuksia. Mitä hän ajattelee niistä nyt?

Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Minna Helle toivoi, että nyt käynnissä olevalla työehtosopimusten (tes) neuvottelukierroksella muistetaan, minkälaisia virheitä työmarkkinapöydissä on aiemmin tehty juuri nousukausilla.

– Tiedän, mistä puhun. Olen tosiaan jo 2007 ollut mukana näissä kuvioissa, Helle sanoi Politiikan toimittajat ry:n tilaisuudessa.

Vuonna 2007 Suomi eli nousukautta, ja kokoomus nousi eduskuntavaalivoittoon kampanjoiden fiktiivisen "Sari Sairaanhoitajan" palkankorotusten puolesta.

Myöhemmin on katsottu, että tuolloin tehdyt ylikalliit palkkaratkaisut vaikuttivat osaltaan Suomen hitaaseen toipumiseen seuraavien vuosien talouskriiseistä.

Juuri Helle itse oli tuolloin vaatimassa hoitajille palkankorotuksia Tehyn edunvalvontajohtajana.

Sittemmin Helle on vaihtanut leiriä, edustaa nyt työnantajapuolta eikä ole yhtynyt hoitajaliittojen kovaäänisiin vaatimuksiin siitä, että nämä saisivat vientialojakin korkeampia palkankorotuksia.

Mitä Helle ajatteli nyt hoitajien palkankorotuksista? Tekevätkö teollisuustyöläiset tärkeämpää työtä kuin hoitajat?

– Ei, niin se ei ole missään tapauksessa. Teollisuus on todella tärkeä suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rahoituksen kannalta. Yli 40 prosenttia Suomen työpaikoista on suoraan ja välillisesti kiinni vientiteollisuudesta, ja sen takia teollisuusyritysten onnistuminen vientimarkkinalla on todella iso kysymys meidän hyvinvoinnin rahoituksen kannalta, Helle kommentoi.

Hoitajien ja teollisustyöntekijöiden palkkoja ei ylipäätään pitäisi Helteen mielestä asettaa vastakkain. Toisaalta hän muistutti, että juuri vientiteollisuuden tuloilla rahoitetaan julkisen sektorin palkkoja.

– Työmarkkinatoimijoiden täytyy pitää omalta osaltaan huolta siitä, että tehdään ratkaisuja, jotka myöskin pitkällä aikavälillä vahvistavat hyvinvointiyhteiskunnan taloudellista pohjaa, eikä vie siltä pohjaa pois.

Miten Suomen mallia voisi uudistaa?

Suomessa on ainakin tähän asti toimittu työmarkkinakierroksilla niin sanotun Suomen mallin mukaan. 

Vientiteollisuuden työehtosopimukset ovat toimineet neuvottelujen päänavauksina, ja ne ovat määritelleet ylärajan sille, minkälaisia palkankorotuksia muut alat ovat voineet saada.

Ruotsissa julkisella sektorilla on voitu nähdä vientiteollisuutta korkeampia palkankorotuksia. Tähän on vaikuttanut se, että paikallista sopimista hyödynnetään julkisella sektorilla paljon Suomea laajemmin.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Elorannan mukaan Suomessa pitäisi pystyä löytämään jonkinlainen välimalli: palkkojen ei pitäisi määräytyä täysin ilman koordinaatiota, muttei myöskään täysin vientiteollisuuden päänavauksen mukaisesti.

SAK:lla ei Elorannan mukaan ole minkäänlaista keskusjärjestötason päätöstä siitä, että hoitajille tai muille julkisen sektorin työntekijöille ei voisi antaa muita korkeampia palkankorotuksia.

– Me ajamme kuitenkin solidaarista palkkapolitiikkaa, joka tarkoittaa sitä, että matalapalkkaisia palkkoja pitää korottaa enemmän kuin korkeampia palkkoja, Eloranta linjasi.

SAK ei lupaa hoitajille muita isompia korotuksia

Teknologiateollisuuden Helle huomautti Elorannan väitteeseen, ettei STTK:n tai Akavan jäsenliiton edustaja välttämättä olisi samalla linjalla.

Tämä vaikeuttaa hoitajienkin tes-neuvottelujen ratkaisemista: sopuun on vaikea päästä, kun eri alojenkin työntekijäliitot vahtivat toisiaan ja kilpailevat verisesti keskenään palkankorotuksista.

– No ei varmaan akavalaiset halua nostaa matalimpia palkkoja. Se on totta, Eloranta myönsi.

– Ja tässä tullaan juuri siihen, kuinka vaikea valtakunnan tason pöydissä näitä asioita on ratkaista, Helle sanoi.

–  Aivan, mutta kyllähän ne kuitenkin siellä ratkaistaan. Sama tappeluhan se olisi paikallisella tasolla, Eloranta arvioi.

Oli miten oli, Eloranta ei lupaa hoitajille tällä kierroksella muita korkeampia palkankorotuksia.

– Meidän pitää tehdä pitkäjänteistä palkkapolitiikkaa. Nämä kierrokset pitää aina asettaa niin sanotusti vähän perspektiiviin siinä näkökulmassa. SAK:n puheenjohtaja ei varmaan rupea täällä lupaamaan yksittäiselle työntekijäryhmälle, että te saatte suuremmat palkankorotukset.

Lue myös:

    Uusimmat