Tekeekö mieli rasvaista ruokaa? Näillä vinkeillä kumoat haitat terveydelle

Terveellinen ruokavalio ehkäisisi monia sairauksia, mutta jos kuitenkin sorrut syömään rasvaista ruokaa, on joitain asioita, joita voit tehdä estääksesi sen haitalliset vaikutukset.

Suurin osa ihmisistä tietää, että vähärasvainen ja runsaasti kasviksia sisältävä ruokavalio on terveydelle hyväksi. Siitä huolimatta on vaikea vastustaa epäterveellistä ruokaa, kun mieliteko iskee voimakkaansa. Kilokaloreiden kertymistä et ehkä voi estää, mutta rasvaisen ruoan muita terveydelle haitallisia vaikutuksia voi kuitenkin tutkimusten mukaan yrittää kumota. Kokeile seuraavia vinkkejä!

Syö aterian yhteydessä jotain vihreää

Marylandin yliopiston tutkijat ottivat selvää, mitä tapahtuu valtimoille runsasrasvaisen aterian yhteydessä. He huomasivat, että valtimoiden toiminto heikkenee pian rasvaisen aterian jälkeen. Kun saman aterian kanssa syötiin salaattia, toimintojen heikkenemistä ei kuitenkaan huomattu. Toisessa tutkimuksessa huomattiin, että hampurilaisen syönnin jälkeen valtimoissa tapahtui epäterveellistä kutistumista, mutta jos hampurilaisen välissä syötiin terveellisiä rasvoja sisältävä avokadon viipale, ei tätä kutistumista tapahtunut.

Juo viinirypälemehua

Chileläiset tutkijat tarkkailivat vapaaehtoisia, joiden ruokavalio sisälsi runsaasti hedelmiä ja vihanneksia, mutta vain vähän rasvaa. Tutkijat huomasivat, että näiden osallistujien valtimot reagoivat terveellisemmin stressiin kuin niiden osallistujien, joiden ruokavalio sisälsi enemmän rasvaa. Kun runsasrasvaisen aterian yhteydessä nautittiin punaviiniä, huomattiin, että sen vaikutus valtimoiden terveyteen olikin suojaava. Toisessa tutkimuksessa huomattiin, että viinirypälemehulla oli sama, valtimoita suojaava vaikutus.

Ota antioksidantteja sisältävä lisävalmiste

Eräässä tutkimuksessa sydänsairaille osallistujille syötettiin runsaasti rasvaa sisältävä ateria. Pian aterian jälkeen valtimoiden terveydessä havaittiin heikkenemistä. Kun osallistujille annettiin C-vitamiinia ennen ateriaa, heikkenemistä ei kuitenkaan havaittu. Toisessa tutkimuksessa osallistujille annettiin vitamiinilisä, jonka huomattiin estävän valtimoiden terveydentilan heikkenemistä. Lumelääkkellä tällaista vaikutusta ei ollut.

Syö kauraa

Kun eräässä tutkimuksessa vapaaehtoiset söivät rasvaisen ruoan lisäksi kaurahiutaleita, valtimoiden terveydessä ei tapahtunut heikkenemistä – toisin kuin ilman kauraa. Tätä suojaavaa vaikutusta ei myöskään tapahtunut, kun kauran sijalla kokeiltiin vehnää.


(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat