Teini pelkäsi musikaalisten lahjojensa menettämistä – lääkäri leikkasi aivokasvaimen tämän laulaessa

Lääkärit päättivät kokeilla erikoista lähestymistapaa leikatessaan tytön aivokasvainta, jotta eivät vahingossa vaurioittaisi tämän laulutaitoa.

Kira Iaconettin intohimona on laulaminen sekä lavalla esiintyminen. 19-vuotias Kira on esiintynyt koko pienen ikänsä näytelmissä ja musikaaleissa, mutta neljä vuotta sitten hän alkoi reagoida oudosti musiikkiin.

Hyvin epätyypillinen epilepsian muoto

Kira alkoi saada musiikkia kuunnellessaan tai laulaessaan kahden minuutin mittaisia ”kohtauksia” ja oli niiden jälkeen todella uupunut.

– Se oli kuin aivoissani oltaisiin käännetty jotain vipua. Yhtäkkiä olinkin sävelkuuro, en pystynyt prosessoimaan sanoja musiikin tahtiin, enkä pystynyt laulamaan, Kira kertoo Seattlen lastensairaalan haastattelussa.

Yhden tällaisen kohtauksen aikana hän yritti laulaa, mutta se oli äärimmäisen hankalaa, epäselvää ja sanat puuroutuivat.

Kira meni äitinsä kanssa neurologin puheille, joka kertoi, että tytön kohtaukset tapahtuvat ainoastaan silloin, kun hänen aivonsa alistuvat musiikille. Magneettikuvauksessa Kiran aivoista löytyi kasvain, joka painoi juuri auditiiviseen aivokuoreen aiheuttaen tytön kohtaukset.

Down-teini Arttu vakuuttaa musiikkitietämyksellään. Artikkeli jatkuu videon alla.

3:30

Tavoitteena poistaa kasvain ja säilyttää musikaalisuus

Lääkäri Jason Hauptman kertoo, että Kiran kasvain löydettiin tämän hyvin epätyypillisen epilepsia-tyypin vuoksi, joka aktivoituu ainoastaan musiikkia kuunnellessa tai laulaessa.

Hauptman työskenteli yhdessä muiden lääkäreiden ja Kiran kanssa laatiakseen leikkaussuunnitelman, jossa pystyttäisiin poistamaan kasvain tytön aivoista, mutta samalla säilyttämään hänen musikaalisuutensa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Kasvaimen sörkkiminen voisi vaikuttaa pysyvästi ääneeni ja koska tohtori Hauptman tiesi, kuinka tärkeää laulaminen ja näytteleminen on minulle, hän halusi olla hyvin varovainen kasvainta poistaessaan, Kira kertoo.

Hauptman päätyi suorittamaan aivoleikkauksen Kiran ollessa osittain hereillä. Tyttö nukutettiin ennen leikkausta, jotta lääkärit pääsivät käsiksi hänen aivoihinsa ja sitten hänet herätettiin laulamaan, jotta nähtäisiin ne aivojen osat, jotka ovat toiminnassa hänen käyttäessään musikaalisia lahjojaan.

– Fokuksemme ei ollut pelkästään poistaa hänen kasvaintaan, vaan tehdä myös hänen elämästään laadukkaampaa. Halusimme suojella asioita, joista hän välittää, kuten hänen intohimoaan tavoitella uraa musikaaleissa, Hauptman kertoo.

Laulava leikkauspotilas

Kiran leikkaus sujui jouhevasti, lääkäreiden tarkkaillessa hänen aivojaan ja poistaessa kasvainta samalla kun tyttö lauloi Weezerin Island in the Sun -kappaletta. Kun kasvain oltiin saatu poistettua, Kira nukutettiin jälleen, jotta leikkaus saatiin suoritettua loppuun.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

48 tunnin kuluttua leikkauksesta Kira lauloi ja soitti taas kitaraa sairaalasängyllään. Hauptmanin mukaan tytön ei pitäisi tarvita enää enempää leikkauksia.

– Suurin pelkoni ennen leikkausta oli, että kohtaukset tulisivat esiintymiseni tielle. Nyt haluan päästä takaisin lavalle ja esiintymään mahdollisimman pian, Kira kertoo.

Lähde: People 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja