Teini pelasi peliä offline-tilassa ulkomailla – perheelle silti yli 11 000 euron roaming-lasku: "Miten tämä saattoi tapahtua?"

1:43

Perhe sai loman jälkeen yli 11 000 euron puhelinlaskun huolimatta siitä, että heidän puhelimensa olivat olleet lentotilassa.

Monelle 5G on voinut jäädä kaukaiseksi tai jopa tuntemattomaksi käsitteeksi. Videolla otetaan selvää uudesta teknologiasta, josta puhutaan nyt paljon.

Vivian Chung lomaili lapsineen Vietnamissa. Palattuaan kotiinsa Yhdysvalloissa perhettä odotti karu yllätys: he saivat 13 470 dollarin laskun puhelimen käytöstä. Summa on yli 11 000 euroa.

"Miten tämä saattoi tapahtua?"

Hinta oli muodostunut roaming-maksuista ja internetin käyttämisestä ulkomailla. Perhe matkustaa paljon, joten kännykän käyttö ulkomailla on heille tuttua. Chung kertookin melkein pyörtyneensä nähdessään laskun.

– Sanoin, että se maksaa enemmän kuin matkamme, Chung kuvaa.

Näin EU:ssa

Eurooppalaiset ovat voineet soittaa, tekstata tai käyttää mobiilinettiä ilman lisämaksuja EU:n sisällä kesäkuun 2017 puolivälistä.

Matkapuhelinpalvelujen käyttö on usein huomattavasti edullisempaa EU- ja ETA-maissa muuhun maailmaan verrattuna. Hinnoittelua säännellään EU-asetuksella.

Operaattoreilla on velvollisuus tarjota käyttäjälle ainakin yhtä, enintään noin 60 euron saldorajaa. Saldoraja takaa, että datan kulutus ei ylitä saldorajaa ilman suostumusta.

Lähde: Viestintavirasto.fi

– Tiedämme, ettemme voi käyttää puhelinta, ja se on aina lentotilassa. Miten tämä saattoi tapahtua?

Kaikki maksut olivat perheen Nicholas-pojan puhelimesta, lentomatkan ajalta. Nuori mies kertoi pitäneensä myös iPhone-puhelintaan lentotilassa. Hän oli kuitenkin pelannut pelejä offline-tilassa.

Lopulta puhelinoperaattori peruutti laskun

Chung otti yhteyttä puhelinoperaattorinsa, joka lupasi laskea laskun 3800 dollariin. Chungista se oli silti liikaa; hän otti yhteyttä ABC7:n tutkivaa journalismia harjoittavaan yksikköön.

Yksikkö selvitti, että jotkut pelit käyttävät dataa myös offline-tilassa esimerkiksi mainosten näyttämiseen. Lentotilan käyttämisen lisäksi olisi pitänyt poistaa mobiilidata käytöstä. Mobiilidatan poistaminen estää liikenteen mobiiliverkossa, jolloin datamaksua ei voi syntyä.

Ennen matkaa kannattaisi myös ottaa pois päältä sovellusten automaattinen päivittäminen taustalla. 

Tarina päättyi kuitenkin onnellisesti, sillä lopulta puhelinoperaattori peruutti loppulaskunkin.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja