Mainos

Tehosta energiankulutustasi helpolla testillä

Motiva on tänään julkistanut Tee se itse -kotikatselmuksen Valkeakosken asuntomessuilla.

Tee se itse -kotikatselmus on Motivan vetämän Elvari-yhteistyöhankkeen tuottama pientaloasujan työkalu, joka auttaa tehostamaan omaa energiankäyttöä.

Helppokäyttöisen testin avulla käydään läpi kaikki energiankäytön osa-alueet, muun muassa viihde-elektroniikka, kylmäsäilytyslaitteet, valaistus, saunominen, ikkunat ja ovet, ilmanvaihto ja vesi- ja lämmitysjärjestelmät.

- Energiankäytön tehostaminen on pitkäjänteistä hommaa. Teknisten asioiden toimivuuden lisäksi energiankulutukseen vaikuttaa suuresti asenteeseen ja käyttäytymiseen liittyvät asiat, kertoo Motivan asiantuntija Antti Kokkonen.

Säädä ja vertaa

Energiankulutuksen ongelmakohtia ovat valaistus, lämmitys ja ilmanvaihto. Valaistukseen kuluu suurin osa kotitaloussähköstä. Mikäli talossa on koneellinen ilmanvaihto, on sitä mahdollisuus säätää itse.

- Kovin moni ei muista sitä, että koneellisessa tulopoistoilmanvaihtojärjestelmässä pystyy säätämään ilmamäärää asumistilanteen mukaan - poissaoloasento tyhjillään olevalle talolle ja tehostettu saunalle tai ruuan laittoon. Tämä on yksi helppo mutta merkittävä säästötemppu.

Mikäli huonelämpötila tuntuu kesällä korkealta, kannattaa Kokkosen mukaan tarkastaa, että lämmitysjärjestelmä on todella pois päältä eikä luottaa vaan termostaatteihin.

Energiankulutuksen hillitsemiseksi Kokkonen suosittelee vertailemaan laitteiden energiankulutusta ja suosimaan monitoimilaitteita, joilla saadaan vähennettyä päällä olevien laitteiden määrää.

- Kannattaa myös muistaa, että nykyisin yksi pöytäkone voi viedä jopa viiden kannettavan tietokoneen verran.

Motiva on asiantuntijayritys, joka kannustaa energian ja materiaalien tehokkaaseen ja kestävään käyttöön. Motivan palveluja hyödyntävät julkinen hallinto, yritykset ja yhteisöt sekä kuluttajat.

Elvari-yhteistyöhankkeessa on mukana joukko sähkö- ja talotekniikka-alan yrityksiä, joilta saa myös apua energiansäästämiseen liittyvissä kysymyksissä.

Tee se itse -kotikatselmus löytyy Motivan verkkopalvelusta

Laitteiden energiatehokkuutta voi vertailla verkkopalvelussa www.topten-suomi.fi

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.