Tehokkaat vinkit: Sähkönkulutus kuriin!

Kevään tullessa on helppo säästää sähköä vähentämällä valaistusta ja lämmitystä. Mikäli pienentyneen sähkönkulutuksen haluaa havaita konkreettisesti sähkölaskussaan, tulisi toteuttaa myös muunlaisia toimenpiteitä.

220 Energian johtaja Håkan Gustafsson kertoo muutaman vinkin, joiden avulla voit säästää vuodessa tuntuvan summan rahaa sähkölaskuissasi.

– Sähkölämmitystä kannattaa laittaa pienemmälle talvella ja vähentää ilmastointia kesällä. Kodissa virtaava sähkö kuluu suurimmaksi osaksi lämmitykseen. Vähennä siis lämpöä, äläkä laula liian pitkiä aarioita suihkussa, sillä sähköllä lämmitetty juokseva vesi on vaatinut paljon energiaa. Keskity energiatehokkuuteen ja vaihda esimerkiksi hehkulamppujen tilalle energiansäästölamput.

Lämmitätkö liikaa?

Noin 60 % kotitalouksissa käytettävästä sähköstä kuluu siihen, että ihmisillä on kotonaan mukavan lämmintä. Kukin voi miettiä omalla kohdallaan, mikä on tarpeeksi, ja mikä liian vähän. Makuuhuoneen korkea lämpötila voi aiheuttaa hengitystieoireita ja huonontaa keskittymiskykyä. Sopiva lämpötila makuuhuoneelle on 18-21 astetta, mutta voit nukkua yösi myös viileämmässä lämpötilassa. Lämmön vähentäminen makuuhuoneesta yhdellä asteella säästää jo viisi prosenttia lämmitysenergiaa.

Nyt kun kevätaurinko lämmittää jälleen ja sähkölämmityksen tarve vähenee, on hyvä huomioida myös pari vinkkiä kuuman kesän varalle. Kodin viilentäminen tuulettimilla ja ilmastoinnilla ottaa oman siivunsa kesän sähkölaskuista. Suosi hellepäivinä pimentäviä verhoja ainakin joissain huoneissa ja pidä ikkunat auki. Asunto viilentyy esimerkiksi ristivedolla hyvinkin tehokkaasti.

Kodinkoneet kuluttavat yleisesti ottaen paljon sähköä. Vanhat kodinkoneet kannattaa päivittää pikkuhiljaa energiatehokkaisiin malleihin, jotka kuluttavat hyvin vähän energiaa.

– Voit helposti tarkistaa vanhojen sähkölaitteidesi sähkönkulutuksen siihen tarkoitetulla mittarilla, Gustafsson neuvoo.

Sulje laitteet kokonaan

Noin 30 % suomalaisten kotitalouksien käyttämästä sähköstä kuluu erilaisiin laitteisiin. Jo pienillä teoilla saat paljon aikaiseksi. Vaihda vanha pöytätietokone energiatehokkaaseen kannettavaan malliin ja tarkkaile, missä pesulämpötiloissa peset vaatteitasi. Mitä matalammat pesulämpötilat, sitä pienempänä sähkönkulutus pysyy. Sammuta elektroniikkalaitteet kokonaan, äläkä jätä niitä valmiustilaan.

Sauna on melkoinen sähkösyöppö

– Hanki kotiin lämpömittari, jotta voit säätää eri huoneiden lämpötilat sopiviksi. Oleskeluhuoneiden lämpötila ei saisi nousta yli 21 asteen. WC-tilan lämpötila voi olla pari astetta oleskelutiloja korkeampi. Jos käyt sähkölämmitteisessä saunassa, mieti kuinka usein siellä vietät aikaasi. Kerran viikossa saunominen kuluttaa noin 400 kWh vuodessa, kun taas kerran päivässä saunominen kuluttaa noin 2800 kWh vuodessa, sanoo Gustafsson.

Sähkön säästäminen on avain pienempään sähkölaskuun, mutta sähkön hintavertailu kannattaa myös muistaa tehdä. Sähkösopimuksia on hyvinkin erihintaisia. Energiaviraston luotettavalla ja ilmaisella sähkönkilpailutukseen tarkoitetulla nettipalvelulla löydät helposti edullisimman sähkön myyjän.

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat