Teetkö yleisen virheen vatsalihastreenissä? Aiheuttaa kipuja ja tekee liikkeestä tarpeettoman

Vatsalihasrutistukset ovat suosittu tapa treenata keskivartaloa, mutta moni tekee liikkeen väärin.

Vatsalihasrutistukset ovat tuttu liike tiukasta pyykkilautavatsasta haaveileville. Rehkiessään on kuitenkin helppo sortua virheisiin, jotka voivat johtaa esimerkiksi niskan kipeytymiseen.

– Ne [vatsalihasrutistukset] ovat yksi yleisimmistä liikkeistä, joita tehdään väärin, personal trainer Stephanie Mansour sanoo TODAY-sivustolla.

Samaa mieltä on Live Strong -sivuston haastattelema fysioterapeutti Sam Becourtney.

Vatsalihasirutistuksessa maataan selällään polvet koukistettuina ja nostetaan ylävartaloa kohottamalla hartioita – alaselkä pysyy koko ajan alustassa. Kädet pidetään niskan takana, sivulla tai rinnan päällä. Tyypillinen moka sattuu, kun kädet ovat niskan takana ja päätä nostetaan liikaa eteenpäin.

Pään nostaminen käsillä liian ylös voi kostautua kipuina ja vammoina niskan alueella. Käsien sijaan ylävartaloa tulisi nostaa keskivartalon lihasten avulla. Virheellinen tekniikka paitsi rasittaa kroppaa myös tekee rutistuksesta tarpeettoman, kun vatsalihakset eivät saa treeniä.

Treenaa koko kroppa nopeasti kahvakuulalla – katso helpot ohjet videolta! Juttu jatkuu videon alla.

Kahvakuula tutuksi! Nopea ja tehokas koko kropan treeni kesälaitumille 3:17
Katso video: Treenaa nopealla ja tehokkaalla kuuden liikkeen kahvakuulatreenillä missä ja milloin vain.

Näin teet vatsalihasrutistuksen oikein

Oikeaoppisen rutistuksen tehdäkseen kannattaa ensin löytää yhteys vatsalihaksiinsa. Mansour kehottaa vetämään napaa kohti selkärankaa, jolloin alaselkä pysyy kiinni lattiassa.

Ylävartaloa nostetaan ylös vatsalihaksia rutistamalla, sormenpäät lepäävät kevyesti pään takana ja kyynärpäät osoittavat sivuille. Alas laskeudutaan rauhallisesti ja liike toistetaan hallitusti.

Välttääkseen pään liiallisesta nousemisesta aiheutuvat niskakivut leukaa voi hieman työntää taaksepäin rutistusta tehdessään.

Alaselkä kipeänä? Kokeile tätä somessa villitsevää asentoa!

Tämä asento villitsee TikTokissa – useita hyötyjä 1:36
Jalat seinälle! Näin se tehdään.

Lähteet: TODAY, Live Strong

Lue myös:

    Uusimmat