Teetkö sinäkin tämän virheen hampaita pestessä? Vettä ei oikeasti tarvita!

Moni on tottunut huuhtelemaan suunsa hammaspesun yhteydessä, mutta suositusten mukaan niin ei pitäisi tehdä, sillä pelkkä sylkeminen jättää hammastahnan fluorin vaikuttamaan suuhun pidemmäksi aikaa.

Huuhteletko suusi hammaspesun jälkeen? Niin tekee moni muukin. Suositusten mukaan hammastahna pitäisi kuitenkin vain sylkeä pois ja jättää suu huuhtelematta, jotta fluorin vaikutusaika pitenee.

Sen sijaan hammasharja kannattaa huuhdella kunnolla pesun jälkeen ja jättää kuivumaan ilmavaan paikkaan, jotta se ei kerää turhaan bakteereja.

Näin harjaat hampaat oikeaoppisesti:

 • Pese hampaita 2 minuutin ajan ja kaksi kertaa päivässä. Jokaiseen hammasneljännekseen tulisi käyttää aikaa 30 sekuntia.
 • Vältä hampaiden pesua heti syömisen tai juomisen jälkeen, sillä se kuluttaa kiillettä.
 • Valitse pieni hammasharja, jossa on pehmeä harjasosa. Sähköhammasharjalla harjaus on usein tehokkaampi kuin käsikäyttöinen harja.
 • Fluoripitoinen hammastahna korjaa hampaan pintaan syntyneitä vaurioita ja vahvistaa hammaskiillettä. Herneen kokoinen nokare riittää. Pesun jälkeen sylkeminen riittää, jotta fluori jää hampaan pinnalle vaikuttamaan.
 • Aseta hammasharja 45 asteen kulmaan hampaan pintaa ja ientä vasten, harjaa pienin liikkein ja aloita ensin sisäpinnoista, sitten ulkopinnoista ja harjaa viimeiseksi purupinnat.
 • Älä unohda kielen pintaa! Se voi aiheuttaa esimerkiksi pahanhajuista hengitystä.
 • Muista välttää liian kovaotteista harjausta, jotta et vahingoita ikeniä! Jos huomaat hammaspesun yhteydessä verta, voi kyse olla ientulehduksesta. Paikallisen ientulehduksen voit hoitaa itse kiinnittämällä huomiota parempaan hammashygieniaan, mutta jos ongelma jatkuu, kannattaa ottaa yhteyttä suuhygienistiin tai hammaslääkäriin.
 • Älä unohda hammasvälejä, sillä myös niiden puhdistus on tärkeää terveydellesi. Ienvälien puhdistamisella ehkäiset esimerkiksi ientulehdusta, jossa ikenet ovat kipeät ja vuotavat verta. Hammasvälien puhdistukseen on erilaisia harjoja ja lankaimia, joista voit valita sinulle sopivimman vaihtoehdon yhdessä suuhygienistin kanssa.

(MTV3)

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja