Teessä ruohoa, mausteissa väriaineita – ruokaväärennökset yleistyneet rajusti

Tuoreen kaupallisesti riippumattoman amerikkalaisjärjestön selvityksen mukaan erilaiset ruokahuijaukset ja -väärennökset ovat yleistyneet viime vuosina rajusti.

Tieteellisen selvityksen mukaan ruokaväärennökset ovat lisääntyneet viime vuosina roimasti. Selvityksen takana on riippumaton amerikkalainen U.S Pharmacopeial Convention USP -järjestö. Järjestön selvityksen perusteella ruokapakkauksista paljastuu yhä enemmän väärennettyjä tai tuotteisiin kuulumattomia ainesosia.

Selvityksen perusteella suosittuihin väärennystuotteisiin lukeutuvat muun muassa erilaiset granaattiomenamehut. Vaikka purkeissa väitetään juomien koostuvan 100 prosenttisesti granaattiomenoista, saatetaan mehuihin oikeasti laittaa myös greippiä ja päärynöitä.

– Granaattiomenamehussa on kalliit raaka-aineet, joten sen väärennökset ovat yleisiä. Mehua saatetaan jatkaa sokerilla, vedellä tai muiden hedelmien mehuilla, amerikkalaisen Food Standards -laboratorion johtaja Markus Lipp toteaa.

Lippin mukaan on myös paljastunut tapauksia, joissa granaattiomenamehuissa on käytetty pelkästään synteettisiä ainesosia.

Oliiviöljyssä muita öljyjä, mausteita jatketaan väriaineilla

USP:n raportin mukaan ruokaväärennöksiä paljastuu yleisimmin näissä tuotteissa:

Oliiviöljy: Oliiviöljyjen joukkoon laitetaan halvempia öljyjä
Sitruunamehu: Mehua laimennetaan sokerilla ja vedellä
Tee: Teenlehtien lisäksi teepusseista voi paljastua esimerkiksi kuivattua nurmikkoa tai saniaista
Maustet: Paprikaa tai sahramia jatketaan vaarallisilla väriaineilla

Näiden lisäksi huijauksia paljastuu USP:n mukaan myös maito-, kahvi-, hunaja- ja lihatuotteista.

Sataprosenttia sitruunaa olikin vain kymmenesosa

Yhdysvaltojen kuluttajaviraston viime vuonna tekemässä tutkimuksessa paljastui vakavia puutteita sitruunamehuissa. Viraston selvitys paljasti, että "100 prosenttisesti sitruunaa" sisältävissä mehuissa ei välttämättä ole edes kymmentä prosenttia luvatusta määrästä.

– Yhdessä mehussa sitruunaa oli alle 10 prosenttia, vaikka paketissa luvattiin sataa. Toinen mehu ylsi 15 prosenttiin, kolmas 25 prosenttiin ja neljäs 35 prosenttiin, Sally Greenberg Yhdysvaltain kuluttajavirastosta luettelee.

Greenbergin mukaan kuluttajien hälytyskellojen pitäisi ruveta soimaan, jos tuotteen hinta on liian hyvä ollakseen totta. Myös pakkaukseen kannattaa kiinnittää huomiota:.

– Onko halpa oliiviöljy pakattu tummaan pulloon eikä purkissa ole mainintaa oliivien sadonkorjuuajasta tai -paikasta? Tämän ja halvan hinnan pitäisi herättää jo epäilyksiä.

Lähde: ABC News

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat