Teemu Selänne käänsi kylkeä kuultuaan NHL-varauksestaan – mutta tiedätkö miten Daniel Dore -niminen pelaaja liittyy tapaukseen?

Teemu Selänteen tultua varatuksi NHL:ään kesällä 1988 ei ollut vielä tapana, että ainakaan kaikki eurooppalaisiksi kärkivarauksiksi arvioidut matkustavat paikalle draft-tilaisuuteen. Selänteen Liisa-äiti ei juuri saanut pojastaan riemunkiljahduksia irti herätettyään tämän uutisella.

NHL:n varaustilaisuus järjestettiin kesäkuussa 1988 Montrealissa. Ykkösvarausta hallussaan pitänyt Minnesota North Stars kaappasi ensimmäisenä päältä amerikkalaishyökkääjä Mike Modanon. Vancouver Canucks valitsi seuraavaksi hyökkääjä Trevor Lindenin ja Quebec Nordiques puolustaja Curtis Leschyshynin.

Quebecilla oli myös varausnumero viisi, minkä lisäksi Pittsburgh Penguinsilla, Toronto Maple Leafsilla, Los Angeles Kingsilla, Chicago Blackhawksilla ja St. Louis Bluesilla oli niin ikään mahdollisuus vuoroillaan napata Selänne riveihinsä.

Kukaan ei kuitenkaan suomalaiseen tarttunut – olivathan tarjolla myös muun muassa Jeremy Roenick ja Rod Brind’Amour – kunnes tuli kymmenentenä olleen Winnipeg Jetsin vuoro.

Teemu Selänne ei ollut paikalla Montrealin varaustilaisuudessa, joten tieto tuoreesta draftista saapui Selänteiden kotiin vasta seuraavana aamuna. Äiti Liisa Selänne tavoitteli poikaansa puhelimitse tämän mentyä kaverinsa luo yöksi.

– Kysyin, että mihin varattiin ja hän sanoi, että Winnipegiin. Minä käänsin kylkeäni ja sitten kun heräsin, piti mennä vielä kysymään, että niin mihin se olikaan, Selänne kertoi elämästään kertovassa Sel8nne-elokuvassa vuonna 2013.

Varausvuosi oli kyllä äärimmäisen kova, mutta väliin mahtui melkoisia hutejakin. Esimerkiksi Quebecin numerolla viisi varaama laitahyökkääjä Daniel Dore pelasi NHL:ssä 17 ottelua ennen kuin vaipui vähitellen unholaan AHL:ssä. Toronton varaama Scott Pearson teki puolestaan parhaalla kaudellaan 19 maalia.

Selänne saavutti tuon rajan jo tulokaskautensa 1992–93 joulukuun alussa ja tykitti kiihtyvällä tahdilla lopulta sensaatiomaiset 76 osumaa.

Selänne muistelee elokuvassa myös, miten kaikki eivät uskoneet hänen mahdollisuuksiinsa NHL:ssä.

– Mulla oli ihan sairas nälkä näyttää, että pystyn pelaamaan siinä sarjassa, hän kertoi.

Lue myös:

    Uusimmat