Mantan lakitus jää väliin – Olisiko näissä patsaissa vappumieltä?

Olisiko Helsingistä löytynyt Mantalle korvaajaa? 0:40
Katso videolta löytyisikö tunnetuista patsaista Mantalle korvaajaa.

Legendaarista Havis Amandaa eli Mantaa ei lakiteta tänä vappuna, sillä se on remontissa. Mantan lakittaminen on yli satavuotinen perinne. 

Tänä vuonna lakitus suoritetaan Kansalaistorilla, jossa Mantan sijaan vappupäähineensä saa yllätyskohde. Taideyliopiston opiskelijat ovat rakentaneet lakitettavan kohteen, jonka yhteydessä järjestetään muutakin ohjelmaa, kuten musiikkiesityksiä. 

MTV Uutiset lähti etsimään Havis Amandalle mahdollista korvaajaa muutamista Helsingin tunnetuimmista patsaista. 

Hirvi (1923)

Luonnontieteellisen museon edustalla sijaitseva Hirvi-patsas on Jussi Mäntysen suunnittelema. Hirvi-veistos kuuluu Mäntysen tunnetuimpiin teoksiin, ja sitä luonnehditaan Helsingin Luonnontieteellisen museon symboliksi. 

Marsalkka Mannerheim ratsastajapatsas (1960)

Marsalkka Mannerheimin patsas seisoo yhdellä Helsingin keskeisimmistä paikoista, taidemuseo Kiasman edessä Mannerheimintiellä. Mannerheim muistetaan Suomen kuudentena presidenttinä, joka toimi sotien aikana puolustusvoimien ylipäällikkönä 

Veistostyypiksi valittiin ratsastajapatsas, koska niitä on perinteisesti pystytetty hallitsijoille ja suurille sotapäälliköille. 

Aleksis Kivi (1939)

Suomen kansalliskirjailijasta tehty muistopatsas sijaitsee Helsingin Rautatientorilla, ja on Wäinö Aaltosen käsialaa. Patsaan melonkolisella ilmeellä on haluttu kuvata kirjailijan mielenmaisemaa. 

Bad Bad Boy (2013)

Pissaava poika virtsasi alun perin Ruotsin Örebrossa, mutta se siirtyi sieltä Helsingin Kauppatorille vuonna 2014. Tänä päivänä yli kahdeksan metrisen patsaan voi löytää Jätkäsaaresta. 

Miten vappua vietetään Helsingissä, kun Mantaa ei lakiteta? Katso tiivistelmä alla olevasta videosta.

Lue myös:

    Uusimmat