Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Tee tuo esiin ruokien makuja viinin tavoin

Tee on elämäntapa, joka imaisee mukaansa.
Tee on elämäntapa, joka imaisee mukaansa.
Julkaistu 23.02.2011 14:30

Kun puheenaiheena on tee, Pirkko Arstilalla riittää mistä kertoa. Teen Ystävät ry:n perustajalle ja puheenjohtajalle tee on elämäntapa ja harrastus, josta oppii jatkuvasti lisää.

Pirkko Arstila hurahti teen maailmaan vuonna 2003. Innostuksen myötä vielä samana vuonna syntyi Teen ystävät ry, jonka imussa Arstila on sittemmin matkannut yhä syvemmälle teen kiehtovaan maailmaan.

Arstila puhuu mielellään teen nautinnollisuudesta − sekä ihanasta mausta että kauneudesta.

− Tee on mielestäni maailman visuaalisin juoma. Teen lehdet ovat äärettömän kauniita; toiset suuria kuin koivun lehdet, toiset pieniä, niittymäisempiä, Arstila kuvaa.

Arstila korostaa puhuvansa aidosta irtoteestä, ja vielä tarkemmin ottaen vähähapetetuista teelaaduista.

− Teepussissa teen visuaalisuus peittyy. Irtoteen myynti on lisääntynyt Suomessa, eli yhä useampi ihminen on aidosti kiinnostunut aidosta teestä, Arstila iloitsee.

Teenkeitto on taiteenlaji

Pirkko Arstila aloittaa aamunsa teekannullisella.
Pirkko Arstila aloittaa aamunsa teekannullisella.

Jos mukaan ei lasketa vihkiytyneitä harrastajia, monen käsitys teestä on melkoisen ahdas: kuumaa vettä kuppiin ja pussi perään.

Aidon teen keittäminen on huomattavasti monimutkaisempaa, mutta perehtyminen palkitaan viimeistään makuelämyksen myötä. Onnistuneen teen valmistuksessa on tärkeää tuntea haudutusajat ja veden lämpötila. Ei kiehuvaa vettä teen lehdille, kuuluu yksi tärkeimmistä neuvoista.

− Teen kanssa täytyy leikkiä ja lotrata; etenkin, kun kokeilee uutta laatua. Esimerkiksi vihreän teen kitkeryyttä voi säädellä lehtien määrää ja haudutusaikaa vähentämällä. Jokaisen pitää kokeilla, mikä on itselle mieluisin muoto, Arstila valottaa teenkeiton maailmaa.

Teen Ystävät ry:n puheenjohtajalta itseltään kului kolme vuotta ennen kuin hän oppi pitämään japanilaisesta teestä. Yks kaks makumaailma avautui, ja Arstila jäi koukkuun.

− Japanilaisten teenkeiton salaisuus on tarkkaan määritelty haudutusaika, Arstila tietää nyt.

Teetä viinin sijaan

Teetarjonta ravintoloissa on parantunut takavuosista.Teetarjonta ravintoloissa on parantunut takavuosista.

Vihkiytyneen teenjuojan aamu käynnistyy isolla teekannullisella, josta riittää juotavaksi pitkin päivää. Arstila kutsuu myös mielellään ystäviä teenmaistajaisiin. Tällöin hän kantaa pöytään kolmea erilaista teelaatua.

Taakse ovat onneksi jäämässä ajat, jolloin ravintolassa teetä tilattaessa asiakkaan eteen kiikutetaan Liptonin musta pussi. Tasokkaimmista ravintoloista löytyy tänä päivänä jopa teemenuja.

Arstilan mukaan Helsingin upein teetarjoilu on ravintola Savoyssa.

− Tee tuo ruokien makuja esiin kuten viini, ja Savoyssa teetä kohdellaankin kuin viinejä. Jos olet alkoholiton, he suosittelevat, mikä teelaji sopii minkäkin ruuan kanssa.

Arstila kehuu myös teeliikkeiden alati kasvavaa tarjontaa.

− Helsinkiin on tullut paljon erikoisliikkeitä, joista saa fantastisia teelaatuja. Myös teekannujen tarjonta on monipuolistunut.

Pirkko Arstilalta ilmestyy huhtikuussa Teen ystävän kirja.

Kuvat: Lehtikuva ja Colourbox.com

Studio55/Jenni Kokkonen

Lisää aiheesta:

20 todistetta, että sinulla menee paremmin kuin luuletHyvää Elämää -ohjelma jatkaa terveyden tiellä – Studio55.fi-sivujen päivitys lakkaaJo viiden kilon ylipaino voi nostaa syöpäriskiä puolellaSyöpäpotilaan hiustenlähtö vähenee tutkitusti tällä keinollaViisi merkkiä siitä, että olet pitkäkestoisessa parisuhteessaHikoilu on kiinni koosta, ei sukupuolesta
Studio55

Tuoreimmat aiheesta

Studio55
  • 06.03.201706:15
    Studio55

    20 todistetta, että sinulla menee paremmin kuin luulet

  • 02.03.201708:06
    Studio55

    Hyvää Elämää -ohjelma jatkaa terveyden tiellä – Studio55.fi-sivujen päivitys lakkaa

  • 02.03.201706:15
    Syöpä

    Jo viiden kilon ylipaino voi nostaa syöpäriskiä puolella

  • 01.03.201719:30
    Studio55

    Syöpäpotilaan hiustenlähtö vähenee tutkitusti tällä keinolla

  • 01.03.201706:15
    Studio55

    Viisi merkkiä siitä, että olet pitkäkestoisessa parisuhteessa