Tee itse pastaa – näin helppoa se on!

Pasta on totuttu yleensä ostamaan kaupasta kuivattuna, mutta tuorepastaa on helppo tehdä kotona itsekin.

Vedestä, munasta ja vehnäjauhoista valmistettu pasta on iso osa suomalaista ruokavaliota. Perinteinen makaronilaatikko on yhä sekä aikuisten että lasten suosikkiruoka.

Pasta taipuu moneksi niin muodoiltaan, väreiltään kuin käyttötarkoituksiltaankin. Italiassa tarjolla on noin 350 erilaista pastaa. Pastan kierteisen muodon tarkoitus on saada kastike tarttumaan siihen mahdollisimman hyvin. Pasta voi olla joko alkuruoka, lisuke tai annoksen pääroolissa. Esimerkiksi tortellinit, eli täytetyt pastataskut, ovat ruokaisa herkku, jotka kaipaavat seurakseen vain hieman öljyä ja parmesaania. Niitä tarjoillaan Italiassa tyypillisimmin alkuruokana.

Pastataikinaan käytetään yleensä durumjauhoja. Ne poikkeavat tavallisista vehnäjauhoista kellertävällä värillään. Suurin syy durumjauhojen käyttämiseen pastataikinassa on kuitenkin se, että ne sisältävät tavallisia vehnäjauhoja vähemmän sitkoa. Tästä syystä taikina pitää muotonsa, eikä vetäydy kasaan samalla tavoin kuin pullataikina.

Voit tehdä pastataikinasta esimerkiksi nauhapastaa, kuvioita tai vaikka lasagnelevyjä. Pastataikinaan saa makua ja väriä lisäämällä siihen esimerkiksi tomaattia, pinaattia tai erilaisia yrttejä. Pastakonekaan ei ole pakollinen – saat taikinan muotoiluvalmiiksi myös kaulimella.

Yrttipastaperhoset

noin 2-3 annosta

n. 300 g Myllyn Paras Durumvehnäjauhoja
3 munaa tai 1,5 dl vettä
30 g tuoretta persilja- tai basilikasilppua 50 g pinaattisilppua
3 tl öljyä

Hienonna valkosipulit ja basilika hyvin (esim. monitoimikoneessa). Lisää loput aineet. Tarjoile kastike kylmänä tuoreen kuuman pastan kanssa. Koristele esimerkiksi oliiveilla.

Mittaa jauhot pöydälle tai kulhoon. Tee jauhokeon keskelle syvennys, johon lisätään munat sekä yrtti- ja pinaattisilppu. Sekoita ainekset keskeltä reunoille edeten kiinteäksi taikinaksi ja lisää hiven öljyä. Alusta kimmoisa taikina n. 10 min. Anna taikinan levätä peitettynä n. 30 min. Pastakoneella muotoiltavan taikinan ei tarvitse välttämättä levätä ennen jatkokäsittelyä.

Kaaviloi taikina jauhotetulla pöydällä ohueksi levyksi, ota siitä muoteilla pikkukuvioita, esim. perhosia tai muita kuvioita (sydämiä, tähtiä). Voit valmistaa levyt myös pastakoneella. Kaaviloi tällöin taikina ohueksi levyksi 3 - 4 kertaa ja taita kolminkerroin jokaisella kerralla. Pastakoneella telojen väliä ohennetaan, kunnes haluttu paksuus on saavutettu. Voit antaa tuorepastojen kuivua jauhotetulla pöydällä tai pyyhkeellä 15 -30 min ennen keittämistä.

Keitä pastaa 2-4 min runsaassa suolalla maustetussa vedessä. Nosta pastat suoraan annoksiin reikäkauhalla.

Valmista pastalle haluamasi kastike ennen pastan keittämistä.

Raikas vihreä avokadokastike

1 kypsä avokado
2 rkl sitruunamehua
1 rkl basilikaa
1 tl yrttisuolaa
1 tl mustapippuria
1 valkosipulinkynsi
2 dl ranskankermaa
50 g parmesaanijuustoraastetta
(mustia oliiveja)

Hienonna avokado, lisää mausteet, juustoraaste ja ranskankerma. Tarjoile kylmänä kuuman pastan kanssa.

Voimakas punainen pesto

3 valkosipulinkynttä
1 tuore ruukkubasilika
50 g parmesaanijuustoa
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
1 dl paseerattua tomaattia ja / tai tuoretomaattikuutioita
1 dl kermaviiliä tai ranskankermaa
0,5 dl chiliketsuppia
0,5 dl oliiviöljyä
(mustia oliiveja)

Reseptit: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Lue myös:

    Uusimmat