Teatterit eivät riitä elokuvien ensi-iltojen ruuhkaan: 30 uutta kotimaista tulossa – jyräävätkö yleisöhitit pienet elokuvat tieltään?

2:16
Elokuvateattereihin tulossa ensi-iltojen ruuhka – katso juttu videolta.

Elokuvateattereihin on odotettavissa syksyllä hurja suma ensi-iltoja, jos koronasta toipuminen etenee viime aikojen tahtiin. 12 kotimaista elokuvaa odottaa valmiina hyllyllä ja kovaan kisaan tulevat tietysti ulkomaiset uutuudet. Salit eivät riitä kaikille ja pienemmät elokuvat väistyvät nopeasti yleisöhittien tieltä.

Eikä tuo 12 valmista kotimaista ole vielä lähelläkään totuutta. Syys- ja talvimarkkinoille on valmistumassa vielä peräti 19 kotimaista ensi-iltaa. Siis 31 kotimaista elokuvaa kilpailee katsojista – ja päälle tulee ulkomaisten uutuuksien tulva.

Dionysos Film -yhtiön tuottaja Nina Laurio sanoo suoraan, että "syksy tulee olemaan aika kauhea monille elokuville".

– Teattereita on liian vähän, aikaa on liian vähän, että ihmiset ehtisivät katsoa kaiken, mitä haluavat.

Useita menestyselokuvia ja tv-sarjoja valmistaneen Dionysoksen uutuuselokuva on 70 on vain numero, tähtenä Hannele Lauri. Se voisi hyvinkin olla keski-ikäisen ja varttuneemman yleisön suosikki.

Elokuva on ollut valmiina jo kahdeksan kuukautta ja ensi-iltaa on siirretty. Nina Laurio on huolissaan. Tämän tyyppinen elokuva vetää yleisöä hitaasti ja pitkään.

– Vähän kauhulla ajattelen, miten meidän elokuvan käy. Saako se tilaa teattereissa? Monet elokuvat keräävät katsojia pitkän ajan kuluessa. Nyt on edessä pudotuspeli siitä, kuka nappaa katsojat nopeimmin.

Verinen kisa tulossa

Suomen elokuvasäätiön esitys- ja levitystoiminnan asiantuntija Ilmari Arnkil ennustaa "veristä kilpailua".

– Suma tulee olemaan aivan poikkeuksellinen. Jos on suosikkiaan odottanut, vaarana on se, että elokuva ehtii olla teatterissa vain pienen hetken, kun seuraavat tulevat jo sen korvaamaan.

Ja entäs kun tämä useasti lykätty uusi James Bond astuu teattereihin. Pyyhkiikö hän pöydän puhtaaksi?

Arnkil muistuttaa, että elokuva-ala on elänyt historiansa pahimman kriisin, myös teatterit. Elokuvasäätiö tukee tuotantoyhtiöiden ohella myös teattereita.

– On täysin ymmärrettävää, että teatterit valitsevat tällaisen kriisin jälkeen elokuvia, joilla ne uskovat saavansa salit täyteen.

Lisää valkokankaita!

Niin Laurio kuin Arnkill ovat yhtä mieltä siitä, mistä Suomessa on pulaa. Pandemian jälkeinen elokuvien tulva paljastaa, että meillä on valkokankaita liian vähän.

– Teattereita ei ole tarpeeksi, sen huomaa siitäkin, että niitä rakennetaan koko ajan lisää, sanoo elokuvasäätiön pomo.

– Ihmisillä on kova hinku palata elokuviin – jälleen kerran. Elokuva on suosituinta kulttuuria Suomessa, eikä se ole mihinkään hiipumassa, uskoo Ilmari Arnkil.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja