Täytetty liha tuo luksusta isänpäivään – näin onnistut

Täytetty liha on parhaimmillaan juhlava ruoka – joka voi parhaimmillaan maukkautensa ja ulkonäkönsä puolesta olla perinteisiä liharuokia näyttävämpi vaihtoehto juhlapöytään. Poimi vinkit ja valmista isänpäiväksi onnistuneesti täytettyä lihaa!

Lihan täyttämisellä haetaan yleensä liharuokaan lisää makua, mehevyyttä ja ulkonäköä. Jos lihan täyttäminen on vieraampi valmistustapa, voi juhlavaa ruokaa valmistaa ajan kanssa vaikkapa isänpäiväksi. Tavallisesti täytetyn liharuoan pääraaka-aineena käytetään vähärasvaista lihaa.

– Monesti täytettävänä lihana käytetään fileetä, joka itsessään on vähärasvainen. Fileen täytteessä on siksi hyvä olla jotain rasvaista, kuten vaikkapa juustoa tai pekonia. Täytteen rasva mehevöittää lihaa kypsennyksen aikana ja lopputulos on siten herkullisempi, HK:n tuotekehityskokki Tero Honkaniemi kertoo.

Täytteissä vain mielikuvitus on rajana

Kun lihalle mietitään sopivia täytteitä, kannattaa mielikuvitus päästää valloilleen. Etenkin voimakkaat maut, jotka erottuvat selvästi lihan mausta, ovat usein sopivia.

– Suosittujen täytteiden joukkoon kuuluvat myös sienet, vaikka ne eivät maultaan olisikaan niin kovin voimakkaita. Sienien mausta löytyy kuitenkin paljon umamia, joka korostaa lihan omaa makua ja tuo lopputulokseen lisää ”lihaisuutta”, Honkaniemi toteaa.

Makujen lisäksi etenkin juhlavampien illallisten ruokalajeja valmistettaessa on syytä kiinnittää huomiota myös raaka-aineiden väreihin. Perinteinen liharuoka saa värikkäistä raaka-aineista kaivattua näyttävyyttä.

– Täytteeksi kannattaa siis valita jotain, joka selvästi erottuu lihan omasta väristä. Esimerkiksi pienillä paprika- tai tomaattikuutioilla saa punaista ja yrteillä vihreää, Honkaniemi listaa.

Täytetty liha sopii myös arkeen

Lihan täyttämistä pidetään helposti vaikeana ja aikaa vievänä toimenpiteenä. Tästä syystä lihan täyttäminen ei kuulu monen arkirutiineihin, vaan täytetty liha on perinteisesti se juhlavampi vaihtoehto ruokapöytään. Asian ei suinkaan tarvitsisi olla tällä tolalla.

– Kun täyttämisen on muutaman kerran tehnyt ja siihen saa rutiinia, niin se ei juuri vaikeuta lihan valmistusta. Lihan täyttäminen tuo kuitenkin lihaan paljon makua, näköä ja mehevyyttä, että sen tekemistä soisi käytettävän enemmänkin, Honkaniemi toivoo.

Honkaniemi vinkkaa, että lihaa voidaan täyttää muillakin tavoin kuin "filee auki ja rullalle"-metodilla.

– Esimerkiksi hampurilaispihvejä tehdessä cheddar-juuston voi piilottaa jauhelihapihvin sisään, jolloin se sulaa grillissä tai pannulla ja antaa pihville mehevyyttä ja syöjälle iloisen yllätyksen. Myös ohuen fileestä tai paistista leikatun pihvin voi täyttää mieleisillään raaka-aineilla, taittaa taskuksi ja sulkea saumat hammastikuilla ennen paistamista, Honkaniemi vinkkaa.

Lue myös:

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat