Täyteläisiä makuja sipuleilla

Mitä teet useimmiten ensin, kun alat valmistaa ruokaa? Aivan oikein, pilkot sipulia. Sipulia käyttävät kaikki huippukokkeja myöten. Myös kotikotikeittiössä kannattaa vaihdella ja yhdistellä eri sipulilaatuja. Sipuleista ruoka saa täyteläisyyttä ja maut syvyyttä.

Sipuleissa riittää valinnanvaraa, todetaan Kotimaiset Kasvikset ry:stä. Kelta-, valko- ja punasipulin tuntevat kaikki. Purjo ja ruohosipuli ovat tuttuja nekin. Nykyään harvinaisempia ovat ryväs- ja ilmasipulit. Moderni salottisipuli kerää gourmetkokkien kehut. Isot hopea- ja jättisipulit vetoavat miedolla, raakanakin mukavalla maullaan. Kevätsipuli aloitti voittokulkunsa aasialaisruokien myötä, samoin kiinansipuli. Pieniä helmi- ja hillosipuleitakin tapaa.

Mikä sipulissa itkettää?

Sipulit saavat tyypillisen makunsa rikkiyhdisteitä sisältävistä aromaattisista öljyistä. Jonkin verran näitä sulfidipitoisia aineita vapautuu jo sipulia pilkottaessa, mistä aiheutuu itkettävää vaikutusta. Paras keino välttyä kyyneliltä on käyttää terävää veistä. Sipuleiden umami tuo maistuvuutta ruokiin. Umami on yksi viidestä perusmausta; se tehostaa ja tukee ruoan muita makuja.

Sipuli avaa tukkoisia hengitysteitä ja helpottaa siten flunssaista oloa. Sipulin tehokkain antioksidantti kversetiini ehkäisee virusten ja bakteerien hyökkäyksiltä. Lisäksi sipulin suojaravintoaineet ja flavonoidit osana monipuolista, kasvispainotteista ruokavaliota alentavat kolesterolitasoa, vahvistavat immuunijärjestelmää ja auttavat ehkäisemään sydän- ja verisuonitautien sekä syöpäsairauksien syntymistä, viestittää Kotimaiset Kasvikset ry.

Raakana, kuullotettuna tai haudutettuna

Raakana sipulista tulee esiin kirpeä maku. Huolellisesti terävällä veitsellä hienonnettu, raaka sipuli on herkkua blinien päällä mädin, smetanan ja pippurin lisänä. Miedon mateenmädin seuraan raaka sipuli saattaa olla liian voimakasta. Silloin voit huuhdella sipulisilpun juoksevassa vedessä siivilässä.

Isoista, miedoista jättisipuleista saat ohuina siivuina mainion lisän kreikkalaiseen tai muuhun salaattiin. Ohuet punasipulisiivut ovat loistava pari appelsiiniviipaleille. Keltasipulia voit siivuttaa tomaattiviipaleiden lomaan ja ripauttaa päälle ruohosipulisilppua ja pippuria. Burgerit ja tartarit, kalamarinadit ja pikkelssit sisältävät kypsentämätöntä sipulia nekin.

Kuullotettuna kipakankin sipulin maku leppyy ja lauhtuu suorastaan makeaksi. Kun kuullotat sipulia pihvin tai maksaleikkeen päälle, voit korostaa sipulin makeutta ripauksella sokeria.

Liha-, kala- ja kasvisliemet haudutetaan sävykkäiksi sipuleilla. Keitoissa ja pataruoissa sipulit ovat aina paikallaan. Sipuli voi olla keiton pääraaka-ainekin. Ranskalaisen sipulikeiton kruunaa tilkka portviiniä tai madeiraa.

Hyviä makupareja

Mausteet liittoutuvat sipuleiden kanssa loistavasti. Kokeile pistellä kuorittuun sipuliin kokonaisia neilikoita. Hauduta neilikka-sipulia pataruoassa antamassa makua. Yrteistä useimmat sopivat sipulin seuraan, mutta yksi ylitse muiden on timjami. Lisää sipulia sisältäviin uuniruokiin tuoreita timjamin oksia. Hyviä makupareja ovat esimerkiksi tomaatti ja sipuli, sienet ja sipuli, vihreät pavut ja valkosipuli sekä peruna ja sipuli niin uuni- kuin muissakin ruoissa.

Purjo-valkoviinikastike pastalle

  • 1 purjo tai 3 nippua kevätsipulia
  • 2 rkl voita tai margariinia
  • 0,5 dl valkoviiniä
  • 2 dl ruokakermaa
  • suolaa
  • ripaus sokeria
  • mustapippuria
  • puoli ruukullista persiljaa tai rakuunaa

Puolita purjo pitkittäin, huuhtele ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi tai viipaloi huuhdotut kevätsipulit. Kuullota sipulit kevyesti pannulla pienessä määrässä rasvaa. Lisää viini, kiehauta ja lisää kerma. Kuumenna ja mausta suolalla, pippurilla ja tuoreella yrtillä.

Kääntele kastike varoen juuri keitetyn pastan joukkoon kattilaan. Kierre- tai perhoskuvioinen pasta sopii hyvin, mutta voit kiehauttaa kastikkeelle myös tuorepastaa, esimerkiksi täytettyjä ravioleja tai tortelliineja.

(MTV3-STT)

Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry/Teppo Johansson.

Lue myös:

    Uusimmat