Täyskäännös vuokra-asuntomarkkinoilla

Vuokra-asuntomarkkinoilla on todella tapahtunut merkittävä muutos. Ennätyshalvat asuntolainat ovat saaneet varsinkin nuoret asunnonhankkijat tarkistamaan asumistavoitteitaan -virta on vienyt omistusasuntoihin. Tämän seurauksena vuokra-asuntomarkkinat ovat selvästi tasapainottuneet.

Suomen Vuokranantajat ry:n puheenjohtaja Antti Arjanne vahvistaa asian:

"Markkinat ovat todellakin alkaneet toimia myös vuokra-asuntomarkkinoilla. Se näkyy myös siinä, että asiakkaista on tullut entistä vaativampia. Kun vuokralaisella on mistä valita, he valitsevat sellaisen, jossa haluavat asua. Asunto, jossa on useita vähemmän miellyttäviä yksityiskohtia, ei mene kovin helpolla vuokralle."

Kuinka sitten vuokran suuruus määräytyy? Arjanteen mukaan 30% vuokratasosta tulee siitä, että huoneisto on tehokas - siinä ei ole hukkaneliöitä, jotka maksavat saman kuin tehokkaatkin. Toinen 30% tulee siitä, että asunnossa on mahdollisuus kaikelle tarpeelliselle.

"Mutta loput 40% tulee aivan tunneratkaisusta - tämä tuntuu kivalta, tämän minä haluan kodikseni..."

Tasaantunut kysyntä on vaikuttanut nopeasti myös vuokriin, jotka ovat monin paikoin laskeneet - pääkaupunkiseudulla keskimäärin jopa toistakymmentä prosenttia. Samalla vuokrahaitari on suurentunut.

"Vuokrat ovat alkanut eriytyä. Enää ei voi sanoa, että keskimääräinen vuokra neliöltä on niin ja niin paljon. Huonompien asuntojen vuokrat ovat selvästi laskeneet ja parempien nousseet. Vuokra riippuu täysin asunnon haluttavuudesta."

Siten vuokranantajalla on mahdollista saada tänä vuonna hiukan viime vuotta parempi tuotto vain silloin, jos kohde on hyvä. Sen sijaan huonosta kohteesta se laskee tuntuvasti. Arjanne painottaakin, että vuokra-asuntoja on koko ajan kehitettävä vuokralaisten toiveita vastaavasti.

Vuokra-asuntojen välittäjät vahvistavat käsityksen asukkaiden muuttumisesta entistä valikoivammiksi. Sijainti, kunto, laatu ja sopimusehdot syynätään entistä kriittisemmin. Ratkaisujen ja tilojen on oltava toimivia; tilaa on löydyttävä niin kausivaatteille kuin pesukoneelle.

Suomalainen hoitaa vuokra-asuntoa kuin omaansa. Asunto luovutetaan lähtiessä siistinä ja hyväkuntoisena. Vahingoista ilmoitetaan hyvin; kotivakuutuksethan ovat nykyään kattavia ja korvaavat hyvin, kun asiat hoidetaan ajoissa.

Lain mukaan vuokra-asunnon välityspalkkion maksaa toimeksiantaja. Aikaisemmin oli varsin yleistä, että hän peri tämän vuokralaiselta ensimmäisten kuukausien korotettuna vuokrana - näin ei saa menetellä.

Sekä asuntokaupassa että vuokraamisessa internet on yhä yleisemmin käytetty väline. Välittäjien sivuilta on huomattavan nopeaa etsiä sopiva asunto oikealta paikalta. Asunnoista saa paljon enemmän tietoa kuin muutaman rivin lehti-ilmoituksesta: siellä on usein pohjapiirustukset ja kuvia sisätiloista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja