Täysin sallittu pysähtymistapa tunnetaan huonosti – helsinkiläispuiston parkkisirkus "valitettavan tuttu" riesa

Näin parkkikiekkoa oikeasti käytetään 0:50
Tiedätkö, mikä kellonaika parkkikiekkoon kuuluu oikeasti asettaa? Tässä ohjeet kiekon käyttöön.

Helsingin kaupungin pysäköinninvalvonta neuvoo autoilijoita tieliikennelain mukaiseen pysäyttämiseen kuormaa purkaessa ja lastatessa.

Kerroimme aiemmin tällä viikolla Helsingin Dallapénpuiston työllistävän kaupungin pysäköinninvalvontaa kesäsunnuntaisin. Puistossa järjestetään kesän aikana kirpputoreja aina sään salliessa, mutta pysäköintisäännöt eivät ole kaikilla hallussa.

Helsingin kunnallinen pysäköinninvalvoja Kaija Kossila kertoo MTV Uutisille, että Dallapénpuisto on kaupungille "valitettavan tuttu" paikka valvonnallisesti. Kirpputoripäiviä on järjestetty samassa paikassa aiempinakin kesinä.

– Kun siellä on virheellistä pysäköintiä sekä suojateille, niiden läheisyyteen ja pysäyttämiskieltoon pysäköimistä, niin kyllä siellä on kaikki mahdollisuus on siihen, että siellä jotain sattuu, Kossila sanoo.

Liikenneturvallisuutta vaarantavia virheitä

Dallapénpuiston kirpputori vetää paikan päälle myös runsaasti ihmisiä, jotka tulevat katsastamaan myyjien tarjontaa. Ihmismassat, vaarallinen väärinpysäköinti ja Aleksis Kiven kadun bussiliikenne ovat Kossilan mukaan huono yhdistelmä.

– Erityisesti, jos suojatiesäännöksiä rikotaan, niin ne on kyllä ihan suoraan liikenneturvallisuutta vaarantavia virheitä, hän toteaa.

Kaupungin tietoon ei kuitenkaan ole tullut, että kirpputoripäivien yhteydessä olisi sattunut vakavampia vaaratilanteita virheellisestä pysäköinnistä johtuen.

Puiston vieressä sijaitsevan Nordean pääkonttorin ympärillä on parhaillaan työmaa, jossa työtä tehdään myös viikonloppuisin. Työmaaliikenne on yksi lusikka lisää Dallapénpuiston pysäköintisoppaan.

Suositulla kirpputorilla ei ole varsinaista järjestäjää, jonka kanssa pelisäännöistä olisi edes teoriassa mahdollista keskustella.

Kossila sanoo, että pysäköinninvalvontaa suorittavat tarkastajat pyrkivät parhaansa mukaan myös ohjeistamaan ja neuvomaan oikeaoppiseen pysäköintiin pysäköintivirhemaksujen määräämisen lisäksi.

Sallittu pysähtymistapa tunnetaan huonosti

Ongelman ytimessä ovat Kossilan mukaan kirpputorimyyjät, jotka pysäköivät autonsa vaarallisesti ensin aamulla kuorman purkamisen ajaksi ja myöhemmin iltapäivällä autoja lastatessaan.

– Ihmiset aika huonosti huomaavat sen, että ajoradallekin voi pysähtyä nimenomaan purkamisen ja lastaamisen ajaksi. Aleksis Kiven kadullakin kyllä tilaa riittäisi siihen rinnalle pysäyttämiseen. Monesti koetaan niin, että eihän siihen ajoradalle voi pysähtyä, mutta kyllä siinä tilaa on, jotta ohi pääsee, Kossila sanoo.

Kossila kehottaakin kirpputorimyyjiä hoitamaan kuorman purkamisen ja lastaamisen tällä tavoin. Hänen mukaansa sallittuja pysäköintipaikkoja lähikaduilta kyllä löytyy, vaikka puiston välittömään läheisyyteen autoa ei päivän ajaksi saisikaan. 

Lue myös:

    Uusimmat