Täysi dopingkaaos Pariisin kesäolympialaisten alla – "Luottamus tuhoutunut"

Pariisin kesäolympialaisten alla kuohuu. Lauantaina useat mediat tekivät paljastuksen kiinalaisurheilijoiden dopingin käytöstä. Yhdysvaltojen antidopingtoimikunta Usada vaatii nyt riippumatonta tutkintaa tapahtuneesta.

Mediapaljastuksien mukaan 23 kiinalaisuimaria antoi positiivisen näytteen trimetatsidiini -sydänlääkkeestä Tokion kesäolympialaisten alla, mutta silti useat heistä kilpailivat kisoissa. Heidän mukanaan olympiakultaa voittaneet Zhang Yufei ja Wang Shun. Kiinan mukaan positiiviset testitulokset johtuisivat siitä, että näytteet olisivat "saastuneet" uimareiden hotellilla.

– Raportit ovat "fake news", eikä niiden taustalla ole faktaa, Kiinan ulkoministeriön puhehenkilö Wang Wenbin sanoi Aftonbladetin mukaan.

Raporttien mukaan kansainvälinen antidopingtoimisto Wada tiesi positiivisista testituloksista. Tämä on aiheuttanut konfliktin Yhdysvaltojen Usadan ja Wadan välille. Usadan pomo Travis Tygart raivosi Wadalle, jota hän syyttää dopingin lakaisemisesta maton alle. Wadan mukaan Tygartin puheet ovat skandaalinomaisia ja virheellisiä. Wada uhkaa Tygartia ja Usadaa oikeudellisilla toimilla.

Usada teki tiistaina uuden ulostulon ja hyökkäyksen Wadan suuntaan. Usadan mukaan luottamus Wadan toimintaan on tuhoutunut ja se vaatii riippumatonta tutkimusta kiinalaisten 23 positiivisesta testistä. Wadan mukaan koronaviruksesta aiheutunut sulku vaikeutti tapauksen tutkintaa.

– Olemme Pariisin kesäolympialaisten ja -paralympialaisten alla. Urheilijat ja yleisö tarvitsee sekä ansaitsee luottamusta kansainväliseen antidopingsysteemiin, Usada kirjoittaa tiedotteessaan, jossa se nostaa myös esille Wadan tekemiä virheitä.

Lue myös:

    Uusimmat