Mainos

Täydellinen hääpaketti: Ruotsi maksaa – suomalaiset prinsessafanit poimivat rusinat pullasta

Samaan aikaan, kun Ruotsi iloitsee prinsessa Madeleinen kihlajaisista, kansa pelkää myös rahanmenoa. Ovatko uudet prinsessahäät täydellistä verorahojen tuhlausta vai tervetullutta kansanhupia?

Kirjan Madeleinesta kirjoittanut suomalaistoimittajan Laura Ala innostaa suomalaisia ottamaan tapahtumasta ilon irti.

– Minusta me suomalaiset olemme tässä tilanteessa mainiossa asemassa: meidän ei tarvitse maksaa häistä eikä väitellä Ruotsin monarkian tarpeellisuudesta. Suomalaisena näen, että jos prinsessahärdelli kiinnostaa, voimme poimia rusinat pullasta ja nauttia täysillä. Jos kuninkaalliset eivät taas kiinnosta – ei ole pakko seurata.

Madeleine on suosittu mediaprinsessa

Prinsessa Madeleine on Euroopan suosituimpia kuninkaallisia. Ruotsin kansan suosiossa nirppanokaksi ja bileprinsessaksikin kutsuttu Madeleine jää selvästi jälkeen kruununprinsessa Victorian jälkeen.

– Madeleinen ongelma julkisuuden suhteen on se, että hän on aika ujo ja toisaalta oman tiensä kulkija. Hän ei ole esimerkiksi halunnut antaa syvähaastatteluja toimittajille, ja julkisuus on joutunut tekemään päätelmänsä hänestä muuta kautta. Häntä on syytetty siitäkin, että hän ei välitä huolehtia velvollisuudestaan edustaa Ruotsia. Hän on muun muassa jättänyt Nobel-juhlat väliin.

Kihlaus amerikkalaisen Chris O'Neillin kanssa on 30-vuotiaalle Madeleinelle jo toinen. Madeleine ja hänen pitkäaikainen miesystävä Jonas Bergström kihlautuivat syksyllä 2009. Kihlaus purkautui kuitenkin jo seuraavana keväänä, kun häitä oli jo kertaalleen siirretty. Kriisi kärjistyi siihen, kun 21-vuotias norjalaisnainen kertoi julkisesti viettäneensä yön Jonaksen kanssa.

Odotus saattoi Alan mukaan olla onni onnettomuudessa.

– Madeleine olisi halunnut edetä Jonaksen kanssa nopeammin ja mennä naimisiin, mutta silloin oli esteenä se, että isosisko ei ollut vielä aviossa. Hovissahan on ollut tapana, että kruununprinsessa menee naimisiin ennen kuin nuoremmat sisarukset. Tällä kertaa odotus oli ehkä hyvä asia, kun siten kävi niin kuin kävi.

Kihlaus kirkastaa hovin kuvaa

Laura Ala uskoo, että tuore kihlaus nostaa Madeleinen kannatusta.

– Madeleine sai hirveästi sympatiaa jo silloin, kun hän erosi Jonaksesta – ja tietysti syystäkin. Moni on nyt varmasti sitä mieltä, että Madeleine on onnensa ansainnut.

Myös hoville kihlaus on hyvä uutinen. Sen ansiosta media unohtaa ainakin hetkeksi kuninkaan seikkailut naismaailmassa ja kuningattaren lukuisat kasvoleikkaukset.

Nieleskeltävää kansalle tuonee sulhasen ulkomaalaistausta.

– Victorian puoliso Daniel on ollut viimeiseen asti kansan mies. Madeleine on sen sijaan ottanut miehen seurapiireistä, lähempää omaa yhteiskuntaluokkaansa. Puoliso on myös ulkomaalainen. Uskon, että ruotsalaiset hyväksyvät sen, mutta se on toinen juttu, tuleeko O'Nellistä yhtä suosittu kuin Danielista.

Madeleine tehnyt jo nyt historiaa

Ne ruotsalalaiset, jotka ovat pelänneet sitä, että Madeleine muuttaa häiden jälkeen Yhdysvaltoihin asumaan pysyvästi, ovat saaneet tänään huojentavia uutisia. Hovin kotisivuilla julkaistun haastattelun mukaan O'Neillon aloittanut ruotsin kielen opinnot ja pari on jopa väläyttänyt mahdollisuutta muuttaa Ruotsiin.

– Tämä olisi varmasti tervetullutta ja nostaisi pariskunnan pisteitä. Madeleine on joka tapauksessa ensimmäinen ihminen Ruotsin hovin historiassa, joka on jättänyt kihlattunsa siksi, että tämä oli uskoton. Jos tällaisia tapauksia on aiemmin ollut, niistä on vaiettu ja jatkettu hammasta purren. Kun ottaa huomioon tämän taustan, Madeleine on todennäköisesti valmis satsaamaan aika paljon siihen, että perheunelma toteutuu.

Hovin mukaan Madeleinen häät järjestetään Ruotsissa ensi kesänä. Tarkkaa ajankohtaa ja paikkaa ei ole vielä päätetty.

– Koska Madeleine on tosiaan aina ollut oman tiensä kulkija, olisin yllättynyt, jos hän pitäisi häät ihan saman sapluuna mukaan kuin Victoria ja Daniel aikoinaan. Toivon ainakin, että tulossa on jotain erilaista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.