Mainos

Kuorma-auton kuljettaja kuoli kolarissa tavarajunan kanssa Kemijärvellä – raiteilta suistunut veturi jatkoi vielä satoja metrejä törmäyksen jälkeen

Lapissa Kemijärvellä kuorma-autoa kuljettanut mies kuoli tavarajunan ja kuorma-auton kolarissa Palojärven tasoristeyksessä keskiviikkona aamulla. Poliisin mukaan myös veturinkuljettaja loukkaantui.

Kyseessä on vartioimaton ja vaarallinen tasoristeys, kertoo paikalla tutkintaa tehnyt Onnettomuustutkintakeskus (Otkes). Otkesin viestintäpäällikön Sakari Laurialan mukaan juna törmäsi kuorma-auton kylkeen turmassa. Lisäksi juna suistui osin raiteilta.

–  Olemme saaneet paikkatutkintaa tehtyä, ja alustavien tietojen mukaan (onnettomuudessa) kävi sillä tavalla, että junan veturi ja ensimmäinen vaunu osittain suistuivat raiteilta, ja tämä veturi kulki vielä noin 300 metriä suistuneena törmäyksen jälkeen, Lauriala kertoo.

Laurialan mukaan kyseessä oli puutavarajuna, jonka kyydissä ei ollut turmahetkellä puulastia.

–  Jatkamme tutkintaa tiedonkeruulla, ja käynnistämme kuulemisia pikkuhiljaa, eli kuulemme myös tyhjän puutavaraveturin kuljettajia.

"Vartiolaitteettomia tasoristeyksiä pitäisi poistaa tai varustaa pikaisesti"

Onnettomuuspaikka sijaitsee poliisin mukaan noin 17 kilometriä Misistä Kemijärven suuntaan.

–  Tämä Misi–Kemijärvi-välinen rataosuus on verrattain harvoin käytetty, tämä on tällainen hiljaisen syrjäseudun tasoristeys. Tämä on vartiolaitteeton eli vaarallinen tasoristeys, joita Suomessa valitettavasti riittää ihan liikaa, Lauriala sanoo.

Lauriala arvelee, että juuri paikan hiljaisuus on voinut tehdä siitä salakavalan vaarallisen.

–  Tämäkin onnettomuus korostaa sitä, että näitä vartiolaitteettomia tasoristeyksiä tulisi poistaa tai varustaa turvalaitteistolla paljon nopeammin ja tehokkaammin. Siihen tarvittaisiin myös yhteiskunnalta rahaa.

–  Tasoristeysturvallisuus on Suomessa muun muassa Pohjoismaiden kehnoimmalla tasolla, se on kansallinen häpeäpilkku tässä muuten hyvässä raideliikenneturvallisuudessa.

VR:n mukaan junaliikenne Rovaniemen ja Kemijärven välisellä rataosuudella korvataan toistaiseksi linja-autoilla.

Pelastuslaitos sai ilmoituksen raideliikenneonnettomuudesta hieman ennen kello viittä aamulla.

Juttua täydennetty kello 19.34.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja