Mainos

Tauti johtaa tuhansien sikojen lopettamiseen Ruotsissa

Taudin leviäminen Suomen sikaloihin on hyvin epätodennäköistä.

Ruotsissa on päätetty lopettaa ainakin 10 000 sikaa vaarallisen eläintaudin leviämisen estämiseksi. Ihmiselle tauti on vaaraton. PRRS-tautia on tähän mennessä tavattu ainakin viidestä sikalasta Etelä-Ruotsissa.

- Mielestäni sikojen lopettaminen on hyvä päätös. Valtio ottaa näin sille laissa määrätyn vastuun. On hyvä asia, jos tauti pystytään pitämään Ruotsin ulkopuolella, sillä se on erittäin kallis tauti sikojen kasvattajille, Skånen ja Blekingen siankasvattajien puheenjohtaja Håkan Magnusson kertoo.

Kalliin sikataudista tekee sen tartunta-alttius. Tauti leviää erittäin helposti siasta toiseen. Virus voi myös kulkeutua ilmassa muutamia kilometrejä.

- Se laskee lisääntymiskykyä eli porsaskuolleisuus lisääntyy, tiinehtymättömyyttä saattaa olla. Lievimmillään se aiheuttaa kuumetta, ruokahaluttomuutta ja ääreisverenkiertohäiriöitä, Magnusson listaa.

Ruotsin tartuntojen jälkeen Suomi ja Norja ovat nyt ainoat maat Euroopassa, joissa tautia ei ole tavattu.

Suomen siankasvattajien ei tarvitse edelleen olla huolissaan.

- Kyllä se on epätodennäköistä, koska se nimenomaan leviää elävien eläinten ja eritteiden mukana. Meillä sikojen tuontia ei ole ollut kuin Norjasta ja tämä sperman tuonti Ruotsista on nyt jäädytetty. Ja sekin sperma, joka on aikaisemmin tuotu, on tutkittu tämän PRRS:n varalta, eläinlääkintötarkastaja Sari Haikka Elintarviketurvallisuusvirastosta kertoo.

Suomessa jatketaan sikataudin varalta tehtäviä rutiinikartoituksia entiseen malliin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.