Tätä tilannetta yhä useampi autoilija pelkää

Suomalaisten mielestä ohituksessa otetut riskit ovat lisääntyneet. Liikenneturva kehottaa kuljettajia punnitsemaan ohitustarpeen tarkkaan ja kertaamaan turvallisen ohituksen pelisäännöt.

Liikenneturvan tutkimusten mukaan joka neljäs kuljettaja pelkää vastaantulevaa liikennettä, varsinkin ohitustilanteissa.

Ohitustilanteessa ollaan useimmiten vastaan tulevien kaistalla. Lain mukaan ajokaistaa saa vaihtaa tai ajoneuvoa siirtää sivusuunnassa vain, kun siitä ei aiheudu vaaraa muulle liikenteelle.

– Ohitustarve tulee aina harkita tarkkaan. Ohituksesta saatava ajallinen hyöty on usein varsin vähäinen, mutta ohitukset voivat aiheuttaa vaaratilanteita ja hankaloittaa liikennevirran sujuvuutta. Jos kuljettaja ajautuu jatkuvasti tilanteisiin, jossa kokee ohittamisen tarpeelliseksi, on syytä tarkistaa oma ajonopeus, toteaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo.

Ohitus ei anna lupaa ylinopeudelle

Lähestyvän liikenteen nopeutta on vaikea arvioida, joten ohittaessa on varmistuttava siitä, että tie on selvä riittävän pitkältä matkalta. Jos ohituspäätöksen teon jälkeen huomaakin erehtyneensä, on ohittamisesta osattava myös luopua ja palata takaisin omalle kaistalle.

– Toisen ajoneuvon ohittaminen ei myöskään anna erillislupaa hetkellisellekään ylinopeudelle, Vuoristo muistuttaa.

Ajoneuvo ohitetaan vasemmalta puolelta, pääsääntöisesti myös moottoritiellä

– Lähtökohtaisesti ohitus suoritetaan aina vasemmalta puolelta. Moottoritiellä oikealta ohittamisessa on kyse enemmänkin jonossa kulkemisen yhteydessä tapahtuvasta ohi ajamisesta. Jos kuljettaja siirtyy moottoritiellä oikealle kaistalle ohitustarkoituksella, niin tilanne muuttuu kyseenalaisemmaksi, Vuoristo pohtii.

Vältä haitariliikkeen syntymistä

Moottoritiellä ajettaessa on muistettava, että tielle liittyjä tulee kolmion takaa ja tällä on väistämisvelvollisuus. Kiihdytyskaistalta tulijan on sopeutettava oma nopeutensa turvallisen siirtymisen edellyttämäksi. Tämä tarkoittaa myös riittävää etäisyyttä edellä ajavaan.

Liikenne on yhteispeliä. Ruuhkassa omalla kaistalla pysyminen ehkäisee niin sanotun haitariliikkeen syntymistä ja vähentää sitä kautta peräänajojen riskiä.

– Moottoritiellä ajava voi omalla toiminnallaan varmistaa vetoketjuperiaatteen toimivuuden myös liittymien kohdalla pitämällä riittävästi etäisyyttä edellä kulkevaan, Vuoristo kertaa.

Turvallisen ohituksen pelisäännöt

• Seuraa takana tulevaa liikennettä ja varmista riittävä näkyvyys.

• Aloita ohittaminen riittävän etäältä ohitettavasta.

• Kerro ohitusaikeesta suuntamerkkiä vilkuttamalla. Vilkkua näytetään myös omalle kaistalle palatessa.

• Siirry ohituskaistalle ja palaa sieltä loivalla liikkeellä.

• Aja ohituskaistalla niin pitkään, että näet taustapeilistä ohitettavan ajoneuvon kokonaisuudessaan.

Lue lisää:

MTV3 Koti:

Lähde: Liikenneturva

Kuva: Shutterstock

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja