Tätä kidutus tekee ihmisille – paluu arkeen lähes mahdotonta

Asiantuntijan mukaan ihmisen on vaikea selvitä normaalielämään vaikeiden kidutuskokemusten jälkeen.

Kidutettujen kuntoutuskeskuksen psykologi Ferdinand Garoff sanoo, että toistuva pelko vaikuttaa ihmisessä pitkään ja ilmenee mielenterveyden ongelmina. 

– Siitä saattaa seurata erilaisia mielenterveyden ongelmia, esimerkiksi post-traumaattinen stressihäiriö, masennus tai muita häiriöitä. Kidutuksesta voi seurata myös fyysisiä kiputiloja, joita ei pystytä selittämään fyysisillä jäljillä. Tai syytä niille kivuille ei löydetä, se kipu on tavallaan siellä mielen puolella.

Garoffin mukaan kidutuksen jälkeen ihmisen voi olla mahdotonta palata normaaliarkeen.

– Sellaisen kokemuksen myötä ihminen on muuttunut erilaiseksi, joten paluu normaaliin on lähes mahdotonta. Elämänlaatu kidutuksen jälkeen voi vaihdella, Voidaan olettaa, että monella voi olla mielenterveysongelmia ja muita ongelmia, jotka sitten vaikeuttavat normaalia elämää.

Jälkiseuraamukset hyvin todennäköisiä

Psykologi nostaa kuitenkin esille, että on olemassa ihmisiä, jotka selviävät kidutuskokemuksista hyvin. Vaikeaa se silti on. Garoffin mukaan kidutus on sellainen tekijä, joka altistaa aina jälkiseuraamuksille.

– Se todennäköisyys, että jälkiseuraamuksia tulee, on aika iso. Ihminen voi toki parantua tällaisista kokemuksista ja se riippuu kokemuksen merkityksestä ihmiselle. Jos Guantanamosta vapautuu ja pääsee sellaiseen sosiaaliseen ympäristöön, missä pystyy tekemään merkityksellisiä, itselle tärkeitä asioita, pääsee suvun ja perheen luokse, niin kuntoutumisen todennäköisyys on paljon suurempi kuin siinä tapauksessa, että joutuu eristyksiin tai uusiin olosuhteisiin.

Kidutuksella on aina tarkoitus

Eilen julkistettiin raportti Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n käyttämistä kuulustelumenetelmistä Guantanamon vankilassa. Raportissa kerrotaan, miten vankeja kuulusteltiin muun muassa julmalla vesikidutuksella, valvottamisella ja uhkailulla. Garoffin mukaan tällaiset kidutustavat ovat tyypillisiä. Kidutus riippuu kuitenkin aina siitä mihin tarkoitukseen se on tarkoitettu, Garoff muistuttaa.   

– Riippuu mihin tarkoituksiin kidutus on kehitetty. Kidutuksella on yleensä joku tarkoitus. Se voi kohdistua yhteen henkilöön, tämän poliittisen toiminnan takia. Tai se voi kohdistua kokonaiseen kansanryhmään vain sen takia, että heitä syrjitään. Silloin se väkivallan ulkomuoto on hyvin erilainen, kun painostetaan antamaan informaatiota tai joku on vain varoittava esimerkki toisille. Joissain paikoissa käytetään paljon enemmän psykologista väkivaltaa ja toisissa fyysistä väkivaltaa.

Garoffin mukaan esimerkiksi Yhdysvaltojen presidentti Barack Obaman lausunnolla, jossa tuomitaan kidutus, voi olla kidutetuille hyvin suuri merkitys.

– Esimerkiksi sovitteluprosessit, julkiset anteeksipyynnöt tai kansainvälisen tuomioistuimen päätökset ja muut voivat olla hyvin tärkeitä ihmiselle. Se osoittaa jollain tavalla, että maailmassa on oikeudenmukaisuutta. 

Lue myös:

    Uusimmat