Mainos

Tätä et tiennyt: Näin pituutesi vaikuttaa terveyteesi

Men's Health -lehti listasi pituuden erikoiset terveysvaikutukset.

Vähentää riskiä kuolla sydäntauteihin

The Lancet: Diabetes & Endocrinology -lehden mukaan jokainen 2,5 tuumaa, siis noin 6,3 senttiä, lisäpituutta vähentää riskiä kuolla sydäntauteihin. Riski vähenee kuusi prosenttia.

Pidemmillä ihmisillä on yleensä luontaisesti vahvemmat keuhkot ja suuremmat verisuonet. Riskin pienenemisen syy saattaa piillä myös IGF1-nimisessä, insuliininkaltaisessa kasvutekijässä. Mitä enemmän tekijää ihmisessä on, sitä paremmin hänen kehonsa käyttää insuliinia verensokeria säädellessään. Tämä vähentää korkean kolesterolin ja sydänongelmien riskiä, sekä riskiä sairastua diabetekseen.

Lisää syövän todennäköisyyttä

Jokainen 6,3 senttiä lisäpituutta kuitenkin lisää syöpäriskiä neljällä prosentilla. Syy voi löytyä ihmisen kuolevaisuudesta: jokainen kuolee ennemmin tai myöhemmin, ja jos sydäntaudit eivät vie ihmistä, syöpä voi viedä. 

IGF1-ikasvutekijä voi vaikuttaa myös kasvaimiin, sillä se voi saada solut jakautumaan nopeammin. Hyvä asia kasvupyrähdyksen aikana, huono asia syöpäkasvaimen kanssa. Pitkissä ihmisissä myös vain on enemmän soluja, jotka jakautuessaan voivat törmätä hallitsemattoman kasvun ongelmiin.

Mitä voin tehdä?

Omaan pituuteensa ei voi vaikuttaa, joten pituuden vaikutuksia on turha murehtia ylenpalttisesti.

Myös keskivartalolihavuudella on havaittu olevan yhteyksiä sydänsairauksiin, joten tee osasi terveytesi eteen. Älä tupakoi, juo alkoholia kohtuudella ja pysyttele kaukana ylipainosta.

Aloita elämänmuutos vaikka näistä:Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.