Tätä et tiennyt: Juoksumatto kehitettiin alun perin vankiloiden kidutusvälineeksi

Jos juoksumatolla ravaaminen tuntuu tuskaiselta, voit lohduttautua ajattelemalla, että niin on alun perin ollut tarkoituskin.

Miksei liikkuminen innosta? Katso 60 sekunnin vastaus yllä olevalta videolta.

Juoksumaton edeltäjä kehitettiin Isossa-Britanniassa 1800-luvulla vankiloihin rangaistusvälineeksi, kertovat muiden muassa Medical Daily sekä JSTOR Daily.

Keksinnön tarkoituksena oli tehdä toimettomista vangeista hyödyllisiä: kun rikoksista tuomitut polkivat juoksumattomaisen suuren laitteen ratasten puolaimia, he saattoivat pumpata vettä, murskata kiviä tai antaa energiaa myllylle. 

Tästä juontaa juurensa juoksumaton englanninkielinen nimitys ”treadmill”. Sen voi kääntää tarkoittamaan polkumyllyä.

"Hyötyliikunta" muuttui kidutukseksi


Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Juoksumaton edeltäjään mahtui seisomaan vierekkäin jopa 24 vankia kerrallaan. Vangit oli kuitenkin useimmiten eristetty toisistaan seinämillä keskustelun estämiseksi.

Vankien tuli hikoilla juoksumatolla kuudesta kymmeneen tuntia päivässä. Suoritus vastaa kiipeämistä 1500–4200 metriin. Kuvitella saattaa, että vangit olivat tämän jälkeen sekä henkisesti että kehollisesti lopen uupuneita.

Vaikka juoksumaton oli aluksi tarkoitus tehdä sellissä lojuvista vangeista hyödyllisiä, pian laitteen tajuttiin toimivan loistavana kidutusvälineenä. Niitä käytettiin sadoissa vankiloissa ympäri Brittein saarilla, josta ne kulkeutuivat Yhdysvaltoihin.

Juoksumatot siirtyvät vankiloista koteihin

Vuosisadan lopulla huomattiin, että juoksumatot ovat epäinhimillisen lisäksi vaarallisia. Samaan aikaan levisi ajatus siitä, että rikollisia tulisi kiduttamisen sijaan kouluttaa kunnollisiksi yhteiskunnan kansalaisiksi.

Vuonna 1913 juoksumatto sai kaipaamansa kasvojenkohotuksen: sitä ryhdyttiin tuotteistamaan nimenomaan kuntoiluvälineeksi. Reilun sadan vuoden aikana juoksumatosta on kasvanut yksi suosituimmista kuntoilulaitteista niin kotona kuin kuntosaleillakin.

Välillä treeni saattaa tuntua kidutukselta, mutta se on toki vapaaehtoista ja mahdollista halutessaan lopettaa.

***

Miten tehokas bodypump-tunti on? Testasimme lämpökameran avulla 2:08

Lue myös:

    Uusimmat