Tästä syystä vanhempien Facebook-päivitykset ovat vaarallisia

Mirror-lehden haastattelema vanhemmuusasiantuntija Sarah Ockwell-Smith kehottaa vanhempia maltillisuuteen sosiaalisessa mediassa.

Facebook-äidit ja -isit ovat kasvava luonnonvara sosiaalisessa mediassa. Yhä useampi vanhemmaksi tullut aktivoituu kuin taikaiskusta myös päivittämään Facebook-seinäänsä jakamalla jälkikasvunsa arkea.

Ockwell-Smith kertoo, että tuoreet vanhemmat kokevat jopa painetta julkaista lapsistaan kuvia ja päivityksiä sosiaaliseen mediaan. Erään tutkimuksen mukaan jopa joka neljäs vanhempi kokee, että lapsestaan pitäisi päivittää Facebookiin vähintään kerran viikossa.

– Lähimmät ystäväsi ja sukulaisesi varmasti ilahtuvat seinälleen ilmestyvistä vauvakuvista, mutta niiden julkaisussa kannattaa olla myös huomaavainen muita kohtaan, Ockwell-Smith muistuttaa.

1. Tunne yleisösi

Facebook-kavereistasi moni voi tietämättäsi kamppailla vanhemmaksi tulon kanssa – aihe on arka, koskettava ja kipeä. Tämä ei tarkoita, etteikö vanhemmuuden autuutta voisi ilmaista sosiaalisessa mediassa. Huomaavaisuutta osoittaisi kuitenkin se, että kaikkein kärkkäimmät mielipiteet tai aiheet jättäisi ilmaisematta somessa.

2. Näe ystäviäsi myös oikeassa elämässä

Sosiaalinen media on loistava tapa olla yhteydessä ystäviin, mutta se myös laiskistaa – koska olet viimeksi käynyt ystäviesi kanssa vaikkapa kahvilla? Toiset vanhemmat saattavat päivittää vauva-arjestaan, koska toivovat saavan sillä huomiota. Jos siis pystyt lukemaan tuoreiden vanhempien päivityksistä väsymystä ja uupumusta – ota heihin rohkeasti yhteyttä ja kysy kuulumisia.

3. Elämä on epätäydellistä

Vain täydellisten hetkien jakaminen sosiaalisessa mediassa on kaunista, mutta usein kaukana todellisuudesta. Kulissien ylläpitäminen voikin vain lisätä painetta näyttää pelkästään arjen upeimpia hetkiä. Kuitenkin myös arkiset, samaistuttavat ja ehkä hieman karut hetket voivat olla yhtä loistavia. Olemmehan kaikki vain ihmisiä.

4. Älä vähättele ystäviesi hätää

Jos ystäväsi ilmaisee huolensa oman lapsensa kehittymisestä verrattuna vaikkapa sinun saman ikäiseen lapseen, älä väheksy huolta. Vaikka huoli on yleensä turhaa, ystäväsi tarvitsee tällöin lohdutusta ja hyvää kuuntelijaa. Kaikki lapsethan ovat erilaisia.

5. Tykkää ystäviesi vauvajulkaisuista – edes välillä

Ystävyys on yhtä kuin toisen tukena olemista niin hyvinä kuin huonoinakin hetkinä. Tästä syystä ystävän sosiaalisessa mediassa jakamista päivityksistä, joissa iloitaan lapsen ensimmäisestä sanasta, kannattaa iloita myös itse!

 

Lähde: Mirror

Lue myös:

    Uusimmat