Tästä syystä USA:n korkeimman oikeuden tuomarinimityksellä on merkitystä – "On iso ero, tulkitaanko perustuslakia kirjaimellisesti vai maailman muuttuessa ajan hengen mukaan"

7:17
Katso yllä oleva video: Maria Annala kertoo, millainen henkilö on Trumpin ehdokas Amy Coney Barret!

Yhdysvalloissa korkeimman oikeuden tuomarinimitys on jatkokautta hakevalle Donald Trumpille merkittävä vaalien kannalta, arvioi MTV:n Uutisaamussa vieraillut Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Maria Annala.

Trump nimitti ehdokkaakseen korkeimman oikeuden tuomariksi arvokonservatiivina tunnetun Amy Coney Barrettin, 48.

– Hän on äärimmäisen pätevä tehtävään, Trump kertoi Valkoisen talon tiedotustilaisuudessa, ja kehui Barrettin "säkenöivää älykkyyttä".

Katso yllä oleva video: Maria Annala kertoo, millainen henkilö on Trumpin ehdokas Amy Coney Barret!

Tuomarinimitys on herättänyt kiistaa Yhdysvalloissa, sillä Trump kiirehtii nimityksen kanssa, mutta demokraatit ovat vastustaneet sitä, että nimitys tehtäisiin jo ennen presidentinvaaleja.

Korkeimman oikeuden tuomarin paikka avautui, kun tuomarin toiminut Ruth Bader Ginsburg kuoli toissa viikolla.

Arvokonservatiivinen tuomari äänestää niin kuin republikaanit toivovat

Annalan mukaan korkeimman oikeuden tuomarin puoluekannalla on merkitystä, koska se vaikuttaa tuomareiden päätöksiin.

– Kyllä se menee yleensä niin, että jos on arvokonservatiivinen tuomari, hän äänestää samalla tavalla kuin republikaanien äänestäjät toivoisivat, ja päinvastoin. 

– Lait ovat tulkinnanvaraisia. Siinä on isoja eroja, tulkitaanko perustuslakia hyvin kirjaimellisesti ja yritetään ajatella, mitä perustuslain perustajat ovat ajatelleet, vai ajatellaanko, että maailma muuttuu ja tulkinnan täytyy heijastella sitä, millainen henki kulloisessakin ajassa ja yhteiskunnassa on.

"Äänestäjien muisti on lyhyt"

Annalan mukaan Trumpin ehdokkaan nimitys virkaan olisi Trumpille merkittävä poliittinen voitto.

Hän muistuttaa, että Trumpin tärkein vaalilupaus vuoden 2016 presidentinvaaleissa oli, että hän lupasi nimittään korkeimpaan oikeuteen ja myös muualle liittovaltion tuomioistuimiin arvokonservatiiveja tuomareita.

– Se oli ratkaisevan olennainen osa sitä, että hän sai arvokonservatiivisen kristityn äänestäjäkunnan puolelleen.

Annala arvioi, että Trump on pitänyt hyvin tämän lupauksensa, mutta nyt käsillä oleva korkeimman oikeuden tuomarinimitys olisi tärkeä tulevien vaalien kannalta.

– Äänestäjien muisti on lyhyt, joten jos hän saisi juuri ennen vaaleja tärkeän nimityksen, se olisi ihmisillä päällimmäisenä mielessä eikä koronapandemia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja